A fűnyírástól és a mozifilmektől is betegek lehetünk

Ha nem vigyázunk a hangokkal, elveszíthetjük őket
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

halláskárosodás, zenehallgatás, zaj, hallásvesztés, zajártalom

Világszerte 275 millió ember hall lényegesen rosszabbul az átlagnál, a WHO felmérése szerint ma ez a leggyakoribb érzékszervi károsodás. Az állapot fő oka többnyire külső hatás, leginkább a túl erős zaj.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint 275 millió ember él halláskárosodással világszerte, pedig az esetek döntő hányada megelőzhető lett volna. Ma ez a leggyakoribb érzékszervi károsodás - hívta fel a figyelmet a felmérés eredményeire a 3M hazai képviseletének munkavédelemért felelős vezetője. Várallyai István hozzátette: miközben hegeszteni ma már senki nem kezd pajzs vagy szemüveg nélkül, a fül védelme itthon még mostohagyerek az egyéni munkavédelemben.

Ennek az lehet az oka, hogy míg a látásvesztés, -csökkenés gyakran fájdalommal is jár, és rendszerint hamar és drasztikusan jelentkezik, addig a folyamatos zajártalom lassan, fokozatosan "öli meg" a hallást. Az átmenet mindig hosszú, a csaknem teljes hallásvesztés akár egy évtizedig is eltarthat.Az ügyet semmiképpen nem lehet annyival elintézni, hogy "majd hangosabbra veszem a tévét". A gyengült hallás a beszédértést is rontja, és az érintett előbb-utóbb elszigetelődik a környezetétől. Mégis rengeteg ember van, aki rendszeresen és hosszabb ideig kiteszi magát 85 dBA körüli, vagy ennél is erősebb zajoknak, ami már egyértelműen károsítja a hallást. Mindezt úgy, hogy közben bárki számára megfizethetők a professzionális védőeszközök. Ma már van olyan fültok, ami akár 37 dBA-val is csökkenti a környezeti zajokat, miközben viselése hosszú órákon át szellős, kényelmes marad. Ekkora zajcsökkentés már mindig elég ahhoz, hogy a terhelés a kritikus szint alá essen.Összehasonlításul néhány gyakori, erős zajforrás:
  • Labdarúgó mérkőzés megtekintése a helyszínen (100-120 dBA)
  • Lombszívó vagy láncfűrész használata (95-120 dBA)
  • Utazás motoron (80-110 dBA)
  • Fűnyírás (82-103 dBA)
  • Részvétel egy rock-koncerten (90-120 dBA)
  • Fejhallgatók használata, hallgatása (75-114 dBA)
  • Lőfegyver elsütése (140-165 dBA)
  • Mozielőadás megtekintése (72-104 dBA)
Látható, hogy a halláskárosodás messze nem csak a zajos fizikai munkát végzőket érinti. A fültok, füldugó használata nem véletlenül kötelező az unióban bizonyos tevékenységekhez, illetve erősen ajánlott akkor is, ha nem hivatásszerűen végezzük azokat.

Ha már mindenképpen zajos munkát kell végeznünk, és nem mehetünk távolabb a zaj forrásától - pl. fűnyírásnál - akkor legalább vigyázzunk magunkra, mert attól, hogy valaki rosszul hall, még nem lesz Beethoven.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag