Hiába várta férje veséjét: meghalt a ceglédi lány

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Feladta a harcot a 22 éves Jávor Sarolta, aki négy éven keresztül a törvények miatt nem kaphatta meg börtönben ülő szerelme veséjét.

Jávor Saroltán csak a transzplantáció segített volna, börtönben ülő férje tökéletes donor volt. Hozzáment, hogy élhessen, de a jelenleg hatályos egészségügyi törvény fogva tartottaknak nem engedélyezi a transzplantációt. Az életmentő műtét így elmaradt. A jogi kelepcéről a HáziPatika.com-nak a férj ügyvédje, Dr. Fridman Róbert beszélt.
A nőnél 1997-ben diagnosztizáltak autoimmun betegséget, emiatt 2009-ben kivették a veséjét - írja a blikk.hu. Nem találtak megfelelő donort a családban, amikor kiderült, hogy barátja veséje minden kitételnek megfelel. Egy év múlva már átültették volna barátja - később férje - veséjét, ám a műtét előtt a férfit letartóztatták. A hosszadalmas küzdelem a jogalkotóknál és a lány életben maradásáért ekkor kezdődött.Veseátültetés

Tudjon meg mindent a vesetranszplantációról! Kattintson ide!

Az ide vonatkozó jogszabály ugyanis egyértelműen kizárja a donorok közül a sorkatonai szolgálatot teljesítőt és a fogva tartottat, ha az nem egyenesági rokon. Szervet cselekvőképes személy is csak abban az esetben adományozhat, ha a donor a recipiens egyeneságbeli rokona, egyeneságbeli rokonának testvére, testvére, vagy testvérének egyeneságbeli rokona.

Házastársak - akkor is, ha mindketten cselekvőképesek, tehát nem elítéltek - között csak akkor történhet transzplantáció, ha donor és a recipiens együttesen kérelmezi, valamint a kórházi etikai bizottság meggyőződött arról, hogy a donor és a recipiens között szoros érzelmi kapcsolat áll fenn és az adományozás ellenérték nélkül, kényszertől, fenyegetéstől és megtévesztéstől mentesen történt.

Dr. Fridman Róbert, ügyvéd a HáziPatikának elmondta, hogy már 2010 óta kilincsel a döntéshozóknál a törvény módosításáért. Megkereste az Egészségügyi Minisztériumot, a büntetés-végrehajtást, Cegléd országgyűlési képviselőjét Földi Lászlót (Fidesz-KDNP), Sólyom László (72) akkori köztársasági elnököt 2010-ben, Áder János (55) köztársasági elnököt 2013-ban.

Szervtranszplantáció - fél mondatot kellett volna igazítani a törvényen

Szervtranszplantáció - fél mondatot kellett volna igazítani a törvényen


- Beadványokban kértük a jogalkotókat, hogy módosítsák a törvényt, és kerüljön bele az alábbi félmondat: "aki már a fogva tartás előtt túl van az etikai vizsgálaton" az is lehessen donor. Mindössze ennyit kellett volna változtatni a törvény szövegén, hogy a nő párja annak ellenére, hogy börtönbe került, még az ítélet jogerőre emelkedése előtt szervdonor lehessen, de ez négy évig nem történt meg. Saci és barátja ugyanis már a férj börtönbe vonulása előtt átesett az etikai bizottság vizsgálatán, megállapították, hogy érzelmi kapcsolat áll fenn."

A család ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy több nemzetközi egyezmény is védi a fogva tartottakat, és ezeket az egyezményeket Magyarország is elfogadta, ezért kötelező betartani. Előfordulhat ugyanis olyan helyzet, hogy egy elítéltet némi juttatásért cserébe szervtranszplantációra kényszerítenek. - Börtönben az emberek kiszolgáltatott helyzetben vannak, az ezzel való visszaélést kívánja ez a törvény kivédeni - mondta Fridman.

Arra a kérdésre, hogy miért egyetlen donor felelt csak meg Saroltának Fridman Róbert úgy válaszolt, hogy a nő nagyon hátul volt a transzplantációs várólistán, hiszen sokat betegeskedett, 2011-ben agyhártyagyulladással kezelték az intenzív osztályon, ezért sokszor kellett levenni a listáról. A századik helyről pedig nem indul jó eséllyel senki.

Nehezítette az ügyet, hogy ilyen vagy ehhez hasonló jogeset nem fordult még elő a magyar bírói gyakorlatban.

Jávor Sarolta végül hosszú, fájdalmakkal teli szenvedés után, 2014 novemberében adta fel a küzdelmet.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag