Agyrázkódás: a kisebb ütések is károsítják az agyat

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Miközben egyre több kutatás számol be az agyrázkódás okozta károsodásokról, a legújabb tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy már a fejet érő enyhébb ütések is károsan befolyásolhatják a memóriát és a gondolkodást.

A friss kutatásban jégkorongozók és futballisták speciális sisakokat viseltek egy teljes játékidényben. A kutatás ideje alatt egyetlen játékosban sem diagnosztizáltak agyrázkódást, a speciális sisak azonban kulcsfontosságú adatokat rögzített, valahányszor a játékosok fejét kisebb ütés érte.
Az enyhe agyrázkódás is károsíthatja a memóriát

Az enyhe agyrázkódás is károsíthatja a memóriát

"A sisakba épített akcelerométer lehetővé tette számunkra a behatások intenzitásának és gyakoriságának számszerűsítését" - nyilatkozta a Neurology december 11-i számában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Tom McAllister.

Az eredmények azt mutatták, hogy az agy fehérállománya nagyobb mértékű változásokat mutatott azokban a játékosokban, akik várakozáson alul teljesítettek a memória és tanulási tesztekben. A fehérállomány szállítja a jelzéseket a különböző agyi területek között.

"Ez arra utal, hogy nem csak az agyrázkódásra kell odafigyelnünk" - összegezte McAllister, az Indianai Egyetem pszichiátriai tanszékének vezetője. "Ezek a sportolók nem szenvedtek agyrázkódást a vizsgálati évben. Van közöttük egy alcsoport, akik valószínűleg sérülékenyebbek az ilyen behatásokkal szemben. Meg kell tudnunk, mennyi ideig tartanak, illetve maradandók-e ezek az elváltozások."

Az agyrázkódás mindig eszméletvesztéssel jár, a sérült nem emlékszik a baleset bekövetkezte utáni néhány percre vagy másodpercre: emlékezetkiesés, amnézia következik be. Komolyabb esetben az is előfordulhat, hogy a beteg a sérülést közvetlenül megelőző pillanatokra sem tud visszaemlékezni. A következményes vegetatív tünetek, a fejfájás, a szédülés, hányinger vagy hányás változó intenzitásúak, elmúlhatnak majd újra jelentkezhetnek. A sérült aluszékonnyá, fáradttá és levertté válik. A környezetét nagyon megriaszthatja, ha a beteg zavart lesz, elveszti a térben és időben való tájékozódó-képességét, és esetleg egyszerű kérdésekre sem tud helyes választ adni, például hogy hol van éppen, és milyen nap van.Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30061

További mentőszakápoló magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag