A nők jobb orvosok, mint a férfiak?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A nők jobb minőségű ellátást biztosítanak, mert nagyobb valószínűséggel küldik el betegeiket a kulcsfontosságú vizsgálatokra, és írják fel nekik a megfelelő gyógyszereket - állapította meg egy új kutatás.

Ennek azonban ára is van a kórházakban, mivel a női orvosoknak alacsonyabb a teljesítménye; igaz, a magasabb teljesítménynek az a hátulütője, hogy az "összecsapott" esetek után a betegek gyakrabban térnek vissza az orvoshoz.
A Montreali Egyetem kutatásából az is kiderült, hogy a fiatal kórházi és családorvosok hatvan százaléka nő. A vizsgálat során a kutatók Valerie Martel vezetésével 870 quebeci családorvos gyakorlatát elemezte, különös tekintettel az idős cukorbetegek kezelésére.

"A nők jelentősen magasabb pontszámot értek el a gyakorlati irányelvek betartása terén" - nyilatkozta Martel. "Nagyobb valószínűséggel írták fel az ajánlott gyógyszereket, és utalták be betegeiket a szükséges vizsgálatokra, mint a férfi orvosok."

Jobban szeretjük a női orvosokat

Jobban szeretjük a női orvosokat


A középkorú orvosok körében például a nők 75 százaléka utalta be betegeit szemvizsgálatra, míg ez az arány a férfiak körében 70 százalék volt. A női orvosok 71 százaléka írta fel az ajánlott gyógyszereket, szemben a férfi orvosok 67 százalékával, és a nők 39 százaléka javasolt betegeinek teljes kivizsgálást, hat százalékkal több, mint a férfi orvosok körében. A "termelékenység" tekintetében azonban éppen a fordítottját mutatták ki a kutatók: a férfi orvosok évente átlagosan mintegy ezerrel több eljárást végeztek, mint a nők.

Míg azonban egy termelékenyebb férfi orvos egy kórház számára "jövedelmezőbb" lehet, a szakértők szerint hosszú távon ez nem feltétlenül előnyös. A kutatók úgy vélik, hogy az orvosoknak időt kell szakítaniuk a problémák elmagyarázására a betegeknek, hogy ezeknek a pácienseknek ne kelljen visszatérniük egy hónap múlva a rendelésre azért, mert valamilyen részlet aggasztja őket. Nem feltétlenül az a hatékony orvos, akit első pillantásra annak hiszünk.

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag