12 vicces tény a csiklandozásról

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Tényleg halálra lehet valakit csiklandozni? Ki szereti jobban, ha csiklandozzák, a nők vagy a férfiak? Hol a legcsiklandósabbak emberek? Itt most mindent megtalál, amit eddig nem tudott erről az ingerlő érintésről.

Azt mondják, a nevetés a legjobb orvosság. Az is, hacsak nem csiklandoznak valakit halálra, vagy legalábbis addig, amíg össze nem pisili magát a nevetéstől. De a csiklandozás nem mindig negatív élmény. Gondoljunk csak a szülőkre, akik azért csiklandozzák meg az újszülöttjüket, hogy kicsaljanak egy édes kis bébikuncogást, vagy a szerelmesekre, akik flörtölés és előjáték céljából csiklandozzák egymást. Egyesek időpontot foglalnak a CosquilleArte Spa-ban Madridban, hogy megcsiklandozzák őket. Ez a világ első csiklandozó gyógyfürdője, ahol a gyógyász az ujjbegyeit és puha tollakat használ, hogy ellazítsa az ügyfeleit.

Hogyan viselkedik testük, miközben csiklandoznak minket?

Mi is történik, miközben csiklandoznak minket? Legegyszerűbben mondva a bőrünkben lévő idegvégződések jeleket küldenek az agyunkba, amely végül eléri a kisagyat, azt a területet, amely a mozgások indítását irányítja. "A váratlan érintések hatására a kisagy aktiválódik" - mondja Dr. Samuel S. H. Wang, a New York-i Princeton Egyetem molekuláris biológiai és idegtudományok docense és a Welcome to Your Brain (Üdvözlet az agyadban) című könyv társszerzője. A hirtelen érintés eredményeképpen a testünk csiklandó érzést produkál.

A csiklandozás segíti a kötődés kialakulását

A csiklandozás nem csak nevetésre ingerel, hanem a kapcsolatokat is építi. Valójában az evolúció szakértője, Charles Darwin már a 19. században észrevette, hogy a csiklandozás a szociális kötődés egyik mechanizmusa. Ha például az anya csiklandozza a kisbabáját, a baba nevet, és az anya még jobban csiklandozza, ami a kisded és a szülő közötti kommunikáció egyik formája.
"A csiklandozási csaták adok-kapok epizódokból állnak, amelyek a szociális játék alapja lehet" - állítja Dr. Robert R. Provine, a Baltimore-i Maryland Egyetem pszichológia professzora és a Laughter: A Scientific Investigation (Nevetés: Egy tudományos vizsgálat) című könyv szerzője.

A csiklandósság a szervezetünk védekező rendszere

A csiklandósságnak lehet egy másik evolúciósan fontos funkciója is: "Mint ahogy a viszketés, úgy a csiklandósság is megvéd minket azáltal, hogy felhívja a figyelmet a külső ingerekre, mint a ragadozók vagy az élősködők" - mondja Provine. A csiklandozás e típusa, amit knismesisnek neveznek, ritkán nevettet meg, ez az a reakció, amely közös embereknél és állatoknál, mondja Dr. Christine R. Harris, a San Diego-i Kalifornia Egyetem pszichológiai docense. Gondoljunk csak arra, amikor a ló megrázza a farkát, amikor egy bosszantó légy odaszáll.

Nem tudjuk magunkat megcsiklandozni

Miért is nem? Mindenekelőtt azért, mert nem tudjuk meglepni a saját agyunkat. "Valahol az agyunk megjósolja, hogy milyen érzést fog a kezünk kiváltani, és ez az előrejóslás elnyomja a csiklandósságot" - magyarázza Dr. Wang.

Mindenki ugyanott csiklandós

Hova irányítsuk a következő csiklandozó támadást? A legjobb választás a törzs oldalsó része (a hónaljtól a derékig) és a talpak. Főiskolai diákokon végzett kutatás eredményei szerint, amelyet az American Scientist című folyóiratban közöltek, ezek voltak a legcsiklandósabb pontok. "A test sérülékeny pontjai általában a legcsiklandósabbak" - mondja Provine, és hozzáteszi, hogy a csiklandós helyek közé tartozik még a külső fülnyílás, az intim területek és a mellek.

A csiklandozás kínzó is lehet

Ha utálja, hogy csiklandozzák, érezze magát szerencsésnek, hogy nem olyan helyre született, ahol a csiklandozást testi fenyítésként alkalmazták. A 16. században egy protestáns szekta a törvényszegőket halálra csiklandozta. Az ókori rómaiak is alkalmaztak csiklandozást büntetésként: lekötözték az elkövetőket, sóba áztatták a lábukat, amit utána kecskék nyaltak le.
A csiklandozás lehet kellemes, és az inger akár szenvedésig is fokozható.  De miért nevetünk tőle?

A csiklandozás lehet kellemes, és az inger akár szenvedésig is fokozható. De miért nevetünk tőle?

A csiklandozás egyenlő a flörtöléssel

Provine szerint a serdülőkortól kezdve durván hétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ellenkező nemből csiklandoz meg valaki minket. A tanulmányai szerint a csiklandozás egyik leggyakoribb oka a vonzódás kimutatása.

Ahogy öregszünk, egyre kevesebbszer csiklandoznak miket

A csiklandozás valóban csak gyerekjáték? Provine szerint a 40 év alattiak tízszer gyakrabban számolnak be arról, hogy megcsiklandozták őket az elmúlt héten, mint a 40 év felettiek. Az egyik nyilvánvaló magyarázat, hogy egyszerűen csökken a csiklandozásra való lehetőség, például ahogy a gyerekek nőnek. A korral a hormonális változások szintén csökkentik a csiklandozásra adott választ, ami szintén azt eredményezi, hogy kevesebbet csiklandoznak minket.

Elháríthatjuk a csiklandozót

Hogyan? Csak tegyük a kezünket a csiklandozó kezére. Ez egy olyan trükk, amit az orvosok jól ismernek. "Ha az orvos meg akarja vizsgálni a hasunkat, gyakran megkér minket, hogy tegyük a kezünket az övére." - mondja Dr. Wang. Ezzel ugyanazt a mozgást végezzük, mint az orvos, ami megtéveszti az agyunkat, mintha mi csiklandoznánk magunkat. Az a baj ezzel, hogy egy hirtelen támadás közben nehéz elkapni a csiklandozó kezét.

A csiklandozás karcsúsít

Ez nem vicc: A csiklandozás megnevettet, ami égeti a kalóriákat. Az International Journal of Obesity című folyóiratban megjelent vizsgálat szerint 10-15 perc nevetés 10-40 extra kalóriát éget el naponta, ami évente fél vagy akár két kilót is jelenthet.
Az biztos, hogy a csiklandozás nem éget el annyi kalóriát, mint 45 perc az edzőteremben, de "minden kalória számít" mondja Dr. Macej Buchowski, a vizsgálat vezető szerzője, az orvoslás és gyermekgyógyászat kutató professzora és a Nashwille-i Vanderbilt Egyetem Energiaegyensúly Laboratóriumának vezetője.

A "Csiklandozz meg Elmo" okkal rázta meg a világot

Megvan a magyarázat arra, hogy miért nem lehetett hozzájutni ehhez a Muppet-figurához, amikor 1996-ban a karácsony előtti bevásárlási időszakban piacra dobták. A Time magazin szerint hiába szállítottak ki egymillió darabot, az üzletek perceken belül eladták az összest, és a vásárlók a 29 dolláros babát 2000 dollárért újra elkezdték árulni!
Mi tette ezt a játékot (és a többi, Sütiszörny, Ernie és Nagymadár ismétlést) ilyen halhatatlan kedvenccé? A válasz egyszerű: Visszanevet és ficánkol. "Vehetünk bármilyen babát és csiklandozhatjuk, de mivel az nem fog válaszolni, nem fog minket sem érdekelni" - mondja Provine. A csiklandozásban fontos elem a kölcsönösség. Ha a csiklandozott nem reagál, akkor a csiklandozás nem szórakoztató.

A férfiak jobban szeretik, ha csiklandozzák őket

Provine vizsgálatai közül az egyik szerint a csiklandozás egy kissé kevésbé kellemetlen a nőknek, mint a férfiaknak, és csaknem kétszer annyi nő sorolta a csiklandozást a "nagyon kellemetlen" kategóriába, mint amennyi férfi. Ez talán a nem megegyezésen alapuló vagy a nem-viszonzott szexuális érintéshez kapcsolódó rossz élmények miatt lehet, állítja Provine.

A csiklandósság-érzés lehet változó

A tudósok nem tudják, miért van az, hogy egyes emberek csiklandósabbak, mint mások. Provine szerint a csiklandozás élményének kellemessége közvetlenül a csiklandozó és a csiklandozott közötti kapcsolattal van összefüggésben, ez magyarázza, hogy bizonyos körülmények között miért reagálunk hevesebben. A szerelmünk csiklandozó érintése kellemes lehet, míg a bátyánkét kínzásnak érezhetjük.

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes
tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Csicseriborsó-levesCsicseriborsó

Csicseriborsó-levesKülönleges finomság, melyet az egész család szívesen fogyaszt

Aranyér és a sportSport

Aranyér és a sportMozogjon a keringéséért!

Van megoldás?Striák

Van megoldás? Mik azok a striák, és mit lehet tenni ellenük?

Természetes bőrápolókBőrápolás

Természetes bőrápolókA 8 legnépszerűbb szépítő növény

A zsíros korpaKorpásodás

A zsíros korpaEgy alattomos fertőzés eredménye

TSH-szintPajzsmirigy

TSH-szintMekkora az ideális érték?

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiFogamzásgátló

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiOlykor felborul a ciklus és rendszertelenül jelentkezik a vérzés

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+8, +25 °C
Minimum:
+5, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt északnyugaton erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan esőre is készülni kell.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag