Endometriózis tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 dr. Kelemen Csaba nőgyógyász és endokrinológus

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi az endometriózis?

Endometriózis alatt azt értjük, amikor a méh nyálkahártyasejtjei (a méh nyálkahártyáját hívjuk endometriumnak) nem a méhben, hanem valahol máshol, a méh üregén kívül jelennek meg (ez leggyakrabban a petefészket és a kismedencei hashártya különböző részeit jelenti).

A máshol megjelenő méhnyálkahártyasejtek azért jelentenek problémát, mert egyrészt steril gyulladást okoznak maguk körül, másrészt körülöttük összenövések, letapadások alakulnak ki, amelyek krónikus fájdalmat okozhatnak. Ha pedig a petevezeték is érintett, akkor meddőség is kialakulhat. Külön probléma az is, amikor a petefészekben jelennek meg ilyen nyálkahártyasejtek, ebben az esetben ugyanis endometrotikus ciszta, úgynevezett endiometrióma alakulhat ki (a benne lévő csokoládébarna váladék miatt ezt nevezi a köznyelv csokoládécisztának). Ez utóbbival az a gond, hogy ha növekszik, alhasi fájdalmakat, nyomási tüneteket okozhat. Az endometriózis azért is panaszt okoz, mert a méhüregen kívül elhelyezkedő méhnyálkahártyasejtek a méhüregben lévőkhöz hasonlóan minden hónapban leválnak, lévén a hormonok ugyanúgy hatnak rájuk. Ha az endometriózis kiterjedtebb, betörhet a bélfalba és a húgyhólyagba, ami miatt a menstruáció idején a széklet és a vizelet is véres lehet.

Az endometriózis előfordulása

A reproduktív korban lévő nők 5-15 százalékát érinti az endometriózis, de mivel a betegség sokszor nem okoz tünetet, a hölgyek nem feltétlenül tudnak arról, hogy érintettek lennének. Beszédes adat az is, hogy korábban 1 százalék alattira becsülték e kórkép előfordulását.

Annak, hogy az előfordulás mára megnövekedett, egyrészt oka lehet az, hogy fejlődött a diagnosztika, másrészt az is, hogy a nők ma később esnek teherbe. Ez utóbbinak azért lehet jelentősége, mert régebben a nők korábban vállaltak gyereket, a terhesség pedig csökkenti e betegség kockázatát (ennek oka, hogy terhesség alatt nem menstruál a hölgy, így az endometriotikus elváltozások is elsorvadnak). Azzal tehát, hogy a hölgyek már a húszas éveik elején szültek, akár meg is előzhették ezt a betegséget, míg ma a késői szülés éppen hogy növelheti az előfordulást.

Az endometriózis okai

Ugyan a betegség családon belül halmozódhat, az endometriózis kialakulásának pontos oka nem ismert. Több elmélet is létezik, ezek közül az egyik legismertebb immungyengeséget feltételez a háttérben. Ez utóbbi szerint a méhnyálkahártyasejtek amúgy is megjelennének több helyen, ám normál esetben az immunrendszer fel tud lépni ellenük. Viszont ha az immunrendszer nem működik megfelelően, akkor - legalábbis ezen elmélet szerint - ezek a sejtek szabadon terjedhetnek.

Az endometriózis tünetei és diagnózisa

Az endometriózist nőgyógyászati szűrővizsgálaton jó esetben azelőtt észreveszik, hogy az tüneteket okozna (erre többek közt akkor van mód, ha a betegség hüvelyi ultrahangvizsgálattal felfedezhető endometrikus cisztát okoz, az orvos pedig a szűrővizsgálaton ilyen eszközt is használ).
Ha a betegség már tüneteket okoz, akkor a legjellegzetesebb szimptómája a ciklikus fájdalom (ami szinte kizárólag e betegségnél jelentkezik). Ilyenkor a ciklikusságot az okozza, hogy az endometrium sejtek - legyenek azok akárhol - minden hónapban menstruálnak. Emiatt akár a hashártyán, akár a petefészken van ez az elváltozás, az érintett terület minden hónapban, ciklikusan fáj. Ha a bélfal és a húgyhólyag is érintett, akkor tünet lehet az is, hogy a menstruáció idején a széklet és a vizelet is véres.

Az endometriózis a nőgyógyászati szűrővizsgálaton kideríthető

Az endometriózis a nőgyógyászati szűrővizsgálaton kideríthető


Ez könnyebbé teheti a diagnózis, lévén az orvosok ilyen jellegű vérzéseknél endoszkópos vizsgálatot is végeznek, azaz megnézik kamerával a húgyhólyagot, béltükrözéssel pedig a vasbelet. Gyakori az is, hogy a diagnózist gyakorlatilag csak műtéttel lehet felállítani. Ez azt van így, mert a jellegzetes tünetek esetenként olyan vizsgálatot is indokolhatnak, amelynél az orvosok laparoszkópiával nézik át a hasüteget, és ennek során fedezik fel az endometrikus elváltozást (ilyen vizsgálattal gombostűfejnyi és féltenyérnyi endometrikum egyaránt felfedezhető). Ebből a műtét során mintát vesznek, majd azt elküldik szövettani vizsgálatra, ami alapján fölállítják a diagnózist. (Az ilyen vizsgálat során látott kép összességében egyébként annyira jellegzetes, hogy az orvosok külön szövettani vizsgálat nélkül is be tudják azonosítani a problémát.)

Az endometriózis kezelése

Megoszlanak az orvosi vélemények a szükséges kezelésről, amelynek módja egyrészt lehet sebészi, másrészt pedig gyógyszeres. A sebészi kezelés mikéntjéről sincs egységes álláspontja az orvosoknak, vannak olyan szakemberek, akik a radikálisabb megoldást tartják jobbnak, emiatt minden egyes endometrikus plakkot teljes egészében kimetszenek. Ilyenkor a műtét kiterjesztettebb, a sebészek akár konkrét béldarabokat is kivághatnak, ami a betegnek komoly terhelést is jelenthet. A másik megközelítés szerint a sebészek csak olyan műtéti beavatkozást végeznek el, ami a beteg számára nem túl megterhelő.

Ennél a megoldásnál a beavatkozást gyógyszeres kezelés (ennek hatóanyaga jellemzően a dienogest) egészíti ki. (Régebben más készítményekkel művi menopauzát idéztek elő az orvosok, méghozzá úgy, hogy a gyógyszerekkel nemcsak a méhen belüli méhnyálkahártyasejteket "kapcsolták ki", hanem a más helyeken lévő ilyen sejteket is. Ezáltal a teljes menstruáció megszűnt, viszont a kezelés a menopauza minden egyéb tünetét is magával vonzotta.)

Az endometriózis gyógyulási esélyei

Az endometriózis esetében teljes gyógyulásról nem nagyon lehet beszélni, lévén a betegség kiváltó oka nem ismert, kezelése pedig csak tüneti. Emiatt a panasz bármikor kialakulhat újra. Persze vannak olyan betegek, aki nagyon jól reagálnak a nem kiterjesztett műtétet követő gyógyszeres kezelésre, nekik e kezelés után jellemzően hormonális fogamzásgátlót kell szedniük ahhoz, hogy panaszaik végleg megszűnjenek.

Megesik, hogy e gyógyszereket az orvosok három hónapig folyamatosan szedetik a beteggel, így az csak háromhavonta menstruál. Ezzel lassítható az endometriózis előrehaladása vagy elfajulása, azaz karban lehet tartani a betegséget, de végleges gyógyulás pusztán gyógyszeres kezeléstől általában nem várható. Sok esetben a műtétet is ismételni kell, ugyanis hiába operálják meg a beteget a lehető legalaposabban, a betegség jellemzően kiújul egy-két éven belül. A teljes gyógyulás esélyét leginkább még ma is az növeli, ha a hölgy teherbe esik. (Ez utóbbit maga az endometriózis persze nehezítheti, főleg ha az petevezeték-elzáródást okozott. Ilyen esetben a meddőségi centrumok lombikbébi programjai segíthetnek.)

Az endometriózis megelőzése

Mivel a kialakulás oka nem ismert, nincs mód a betegség megelőzésére sem. Olyan - mára túlhaladott - elméletek ugyan vannak, hogy az endometriózis retrográd menstruáció kapcsán alakul ki (ez azt jelenti, hogy a méhben lévő méhnyálkahártyasejtek valamilyen oknál fogva a petevezetéken keresztül a hasüregbe jutnak), ezért egyes orvosok egyes beavatkozásokat nem végeznek el menstruációs időszakban. Ilyen lehet például az hiszteroszkópia (méhtükrözés), amelynek során a méhüreget folyadékkal töltik fel (lévén ilyenkor félő, hogy a folyadék milyen irányba ürül).

Emellett az orvosok a klasszikus nőgyógyászati vizsgálatot is kerülik menstruációs időszakban, még akkor is, ha a retrográd menstruáció és az endometriózis kapcsolatáról szóló elméletet ma már a többség idejétmúltnak tartja.

Szövődmények

Az endometriózis a szövethatárokat nem figyelembe véve terjed, ami azt jelenti, hogy ha nem kezelik, akkor az összes környező szervbe betörhet, függetlenül attól, honnan indult. Azaz érinteni fogja a méh mellett a petefészket, a petevezetéket, a húgyhólyagot, a kismedence valamennyi részét. Ez egy idő után nagyon erős, akár elviselhetetlen fájdalmat is okozhat. Komoly szövődménye lehet az endometriózisnak a meddőség is, ami akkor alakulhat ki, amikor a petevezetéket is elérik az endometrikus elváltozások, összenövések. A meddőség konkrét oka ez esetben az, hogy ez utóbbiak elzárhatják és megtörhetik ezt a vezetéket, ami meggátolhatja a teherbeesést.


A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kelemen Csaba nőgyógyász és endokrinológus szakorvosnak.

Kategória: Nőgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Endometriózis kezelésére! További kérdésem van Endometriózis témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Elek Csabanőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt délkeleten változóan, másutt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, a Dunántúlon többfelé, másutt helyenként alakul ki eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag