Mindent tudunk az egészséges táplálkozásról?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A dán Aarhus Egyetem és az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) kutatói hat európai országban vizsgálták meg a vásárlók táplálkozásról alkotott tudásának szocio-demográfiai és magatartásbeli tényezőit.

A fő tényezők, mint például a társadalmi osztály, a tartózkodási hely és a kor közvetlenül befolyásolták a résztvevők táplálkozási tudását. Ezen túl az idősebb emberek, a nők és a felsőbb társadalmi és gazdasági státuszú válaszadók több érdeklődést mutattak az egészséges táplálkozás iránt.

Élen az Egyesült Királyság

A tanulmányból kiderült, hogy a legnagyobb táplálkozási tudása az Egyesült Királyságban élőknek van, ami nem meglepő, tekintettel a számos táplálkozással kapcsolatos felvilágosító kampányra. Kivétel volt ez alól az élelmiszerek cukortartalma volt, mely esetében Németország, Magyarország és Lengyelország jobban szerepelt. A kérdőívek eredményei szerint a kérdezettek 97%-a tisztában van az egészségügyi tanácsadók által is javasolt zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságával, de csak 15%-uk gondolja úgy, hogy magas keményítőtartalmú ételeket (kenyér, tészta, rizs, burgonya) is kell fogyasztani. A legtöbben tudják, hogy a magas zsír-, cukor-és sótartalmú ételeket és italokat ritkábban kellene fogyasztani, sőt sokan azt gondolják, hogy teljesen ki is kellene iktatni mindet.

Téves tudás a kalóriákról

Az Egyesült Királyság válaszadói voltak a leginkább tisztában a választott ételek és italok kalóriatartalmával is. Arra a kérdésre, hogy mennyi kalória van egy adagban, 50 %-uk jól válaszolt, ellentétben a többi ország 30-40%-os arányával. A rossz válaszok esetén a válaszadók leginkább a sörben és a borban található kalóriákat becsülték túl. Összehasonlításképpen, a válaszadók jobban teljesítettek, amikor a különböző ételek zsír-, cukor-és sótartalmáról kérdezték őket, bár a zsírok típusaival kapcsolatban voltak félreértések. A legjobban az Egyesült Királyság, Németország és Magyarország teljesített, akiket Svédország, Franciaország és Lengyelország követett. A franciák tudtak legkevesebbet a transz-zsírokról, Svédország és Franciaország tudott a legkevesebbet arról, hogy mely ételeknek magas a sótartalma. Másrészről Magyarországnak és Lengyelországnak volt a legnagyobb a tudása a cukortartalmú ételekről. A legtöbben hallottak már arról, hogy az egészségügyi szakértők szerint csökkenteni kell a só és a nátrium bevitelt, de 14%-uk jelezte, hogy nem tudja, hogy konkrétan mi a nátrium.A nők és az idősebbek érdeklődőek

Úgy tűnik, hogy a társadalmi réteg, az ország és a kor közvetlenül hatással van a táplálkozási tudásra. Az egészséges táplálkozáshoz való hozzáállás és a szakértői források használata kevés hatással van a táplálkozási tudásra. Az idősebb emberek, a nők és a magasabb társadalmi osztályba tartozók magasabb számban mutattak érdeklődést az egészséges táplálkozás iránt, szemben a túlsúlyos emberekkel, vagy akiknek gyerekük van. Táplálkozási szakértővel csak kevesen konzultálnak, főként a nők és a túlsúlyos emberek, és főként a franciákra jellemző.

Összességében a vásárlók tisztában vannak a táplálkozási ajánlásokkal, de nem ismerik a különböző szakkifejezéseket, mint például a zsírok típusai, vagy a só és a nátrium kapcsolata. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlóknak problémát okozott a különböző ételek kalóriatartalmának megállapítása is.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag