Ezért nem fordulunk pszichológushoz

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az átmeneti időszakban lévő fiatal felnőttek gyakran azért vonakodnak a mentálhigiénés szakember felkeresésétől, mert félnek a megbélyegzettségtől, nincs megfelelő balesetbiztosításuk, vagy nehezen találnak megfelelő szakembert.

Az amerikai Case Western Reserve Egyetem előzetes kutatási eredményei szerint azonban a depresszió tüneteit a 18-25 éves korosztályban jelentős mértékben csökkenteni lehet számítógépes avatarokkal történő interakcióval (az ápoló vagy orvos virtuális, három dimenziós képével), amivel a betegek előre elpróbálhatják a hivatalos vizitet, és megtanulhatják az önszervezési készségeket.
Az Applied Nursing Research szaklapban megjelent tanulmányban így írnak a szerzők: "Az avatar alapú depresszió elleni önszervezési módszer ígéretes technikának bizonyul a depresszió tüneteinek enyhítésében a fiatal felnőttek körében."A kutatók Melissa Pinto vezetésével az eSMART-MH nevű virtuális számítógépes programot használták fel a kísérlethez. A programot arra fejlesztették ki, hogy segítsék a krónikus betegségekben szenvedő felnőttek egészségügyi önszervezését. Az interaktív avatar programot a Virtual Gaming Lab dolgozta ki kifejezetten a depressziós tünetektől szenvedő fiatal felnőttek számára. A program keretében a fiatal felnőttek egy virtuális alapellátási környezetben mozoghatnak, ahol egészségügyi szakembereket mintázó avatárokkal beszélhetnek, és kérdéseket tehetnek fel nekik betegségükről. A program a depresszióval kapcsolatos önszervezési készségek tanításában is segít.

Pinto elmondta, hogy a fiatal felnőttek többsége csak évekkel a depresszió tüneteinek első jelentkezése után lép kapcsolatba mentálhigiénés szakemberrel. Ráadásul azok, akik orvoshoz fordulnak, néhány vizit után nem mennek többet az orvoshoz.

A próbakutatáshoz 28 tizennyolc és huszonöt év közötti fiatalt kértek fel, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak. Az első az e-SMART-MH programot, a második pedig egy elektronikus, képernyő alapú egészségügyi információs rendszert használt. Pinto a három hónapos kutatási időszakban négy alkalommal vizsgálta a résztvevők depressziós tüneteit, és kiderült, hogy az e-SMART-MH programot használókban jelentős mértékben enyhültek a depressziós tünetek, míg a másik módszerrel kezeltekben nem mutatták ki a tünetek szignifikáns enyhülését.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32758

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, pár órára kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag