Jobb ember szeretne lenni? Ennyire egyszerű!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokáig úgy gondolták, hogy a személyiségünk genetikailag meghatározott, és bármennyire is szeretnénk, nem tudunk ezen változtatni. Azonban bizonyos személyiségjegyek igenis alakíthatóak, például izgalmas könyveken keresztül. Hogyan?

Az egyik legelterjedtebb modell szerint a személyiségünket öt nagyobb faktor határozza meg: mennyire vagyunk kíváncsiak vagy óvatosak, mennyire vagyunk szervezettek vagy szétszórtak, mennyire vagyunk társaságkedvelőek vagy visszafogottabbak, mennyire vagyunk barátságosak vagy gyanakvóak, illetve mennyire vagyunk szorongóak vagy magabiztosak.

A gyógyszerszedés hatása

A legtöbb egészségügyi szakember azon az állásponton van, hogy a pszichiátriai kezelések során a betegeknek csupán a viselkedésén, illetve az élethez való hozzáállásán lehet változtatni, a személyiségén nem. Vagy mégis? Tudjon meg többet!

Minden személyiségfaktornak vannak jó és rossz elemei, melyek megkönnyíthetik vagy éppen megnehezíthetik az életünket. Mivel sokak szerint a személyiségünk olyan előre meghatározott dolog, melyen nem tudunk változtatni, a személyiségjegyeink elfogadása néhány ember számára kifejezett nehézséget jelenthet a mindennapokban: aki óvatosabb típus, az szívesen lenne egy kicsit kalandvágyóbb, aki hajlamos a befelé fordulásra, irigykedhet nyitottabb barátaira.

Egy új kutatás szerint azonban a személyiségünk igenis formálható, méghozzá a könyveken és az olvasáson keresztül. A University of Toronto szakemberei, Maja Djikic és Keith Oatley szerint a regények, novellák olvasása különösen az empátiára, illetve az új élményekre való nyitottságra van nagyon jó hatással. Djikic és Oatley szerint ez annak köszönhető, hogy a sokat olvasó emberek pontosabban észlelik mások érzéseit, könnyebben bele tudnak helyezkedni mások helyzetébe, ráadásul kedvesebben és segítőkészebben is fordulnak a többi ember felé.

Egy új kutatás szerint azonban a személyiségünk igenis formálható, méghozzá a könyveken és az olvasáson keresztül

Egy új kutatás szerint azonban a személyiségünk igenis formálható, méghozzá a könyveken és az olvasáson keresztül


A kutatók szerint ezeket a pozitív hatásokat több tényezőre is visszavezethetjük. Az elképzelt történetek lehetőséget kínálnak arra, hogy belehelyezkedjünk egy másik ember életébe, és felfedezhessük a főszereplő belső világát, megismerhessük az érzéseit és a gondolatait. Ezáltal pontosabb képet kaphatunk az érzelmekről és jobban fel tudjuk azokat ismerni. Egy jó regény olvasása közben az érzelmek széles skálájával megismerkedhetünk, és olyan tapasztalatokat is szerezhetünk, amelyekre egyébként a valóságban nem nagyon lenne lehetőségünk.

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy az empátián és a nyitottságon kívül más személyiségjegyekre is hatással van-e az olvasás, de valószínűnek tűnik, hogy a könyveken keresztül nemcsak jobban megismerhetjük saját magunkat, de pontosabb képet kaphatunk mások érzelmeiről is, ez pedig nagy mértékben befolyásolhatja a kapcsolatainkat.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag