A szegény nők pénzért nem dohányoznak terhesen

Motiváció az anyagi előny?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

terhesség, szegénység, dohányzás

A dohányzás gyakorisága a társadalmi-gazdasági státusszal is összefüggésbe hozható, és kutatások kimutatták, hogy az anyagilag hátrányos helyzetben levő nők gyakrabban dohányoznak terhesen is, aminek számos negatív következménye van rájuk nézve, többek között a vetélés, a koraszülés, a csecsemőhalál, illetve a különféle később jelentkező fejlődési rendellenességek.

Stephen Higgins, a Vermont Viselkedés és Egészség Központ igazgatója munkatársaival egy olyan hatékony megközelítés kidolgozásába fogott, mellyel éppen a fenti csoportba tartozó nőket lehet megcélozni és rávenni őket arra, hogy legalább a várandósságuk idején hagyjanak fel káros szokásukkal.

Terhesen dohányzik? Árt a babának (Fotó: Europress)

Terhesen dohányzik? Árt a babának
(Fotó: Europress)

A Preventive Medicine című lapban közzétett kutatásból kiderül, hogy a megfelelő ösztönzések révén duplájára nőhet azoknak a száma, akik terhességük alatt leállnak a dohányzással.

Korábbi felmérése kimutatták, hogy a gyermekvállaló korban levő nők nagyjából 23 százaléka dohányzik, és ez az arány nagyban eltér az illető társadalmi-gazdasági hátterének függvényében. Amint azt Higgins professzor kifejtette, a középiskolai végzettséggel rendelkezőnek 40 százaléka, a főiskolát végzetteknek 8 százaléka, az egyetemet végzetteknek pedig már csak 6 százaléka dohányzik rendszeresen, és körülbelül az összes dohányos 20 százalék az, aki terhesen azonnal abbahagyja a cigarettázást, míg a többség továbbra is mérgezi magát és gyermekét.

A 2006 és 2012 között elvégzett kutatás során 118 dohányzó terhes nőt kísértek figyelemmel, akiknek egy részét anyagilag ösztönözték arra, hogy hagyjanak fel káros szokásukkal, és az eredmények azt mutatták, hogy ezek a nők jóval nagyobb arányban hagytak fel a dohányzással, mint azok, akik nem kaptak kellő ösztönzést.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag