Hajlamosabb a gyulladásokra, aki rosszul alszik

A nyugodt, pihentető éjszakai alvás nemcsak krónikus betegségeket segíthet megelőzni, de a stresszt is könnyebben, hatékonyan kezelhetjük, ha jól alszunk.

Az alvásproblémákkal küszködő idős emberek a felgyülemlett stressz miatt hajlamosabbak a fizikai és mentális betegségekre, ráadásul gyulladások is könnyebben alakulnak ki a szervezetükben, amely a korai elhalálozás egyik rizikófaktora - állítják a Rochesteri Egyetem Orvosi Karának kutatói.

"Eredményeink bebizonyítják, hogy a kielégítő alvás nem csupán a fizikai és szellemi egészség elengedhetetlen előfeltétele, hanem megelőzi a gyulladások által okozott problémákat is. Ez azt jelenti, hogy az elégtelen éjjeli pihenés az egészséges emberek esetében is csökkenti a stresszre adott pszichológiai immunválasz hatékonyságát" - mondta el Kathi L. Heffner, az egyetem pszichiátriai tanszékének munkatársa.

A kutatásba 45 nőt és 38 férfit vontak be, akiknek az átlagéletkora 61 év volt. Mindannyiuk mentális képességeit felmérték, majd alvási szokásaikról, gyógyszerfogyasztásukról, stressz-szintjükről és arról kérdezték őket, hogy mennyire érzik magukat magányosnak. Valamennyien egészségesek voltak, ám 27 százalékuk rossz alvónak számított.

A kísérlet napján több próbát végeztek el velük a memóriájukkal és a verbális képességeikkel kapcsolatban. Előtte és utána vért vettek tőlük, amelyből az interlukin-6 (IL-6) nevű, a gyulladást jelző fehérje szintjét állapították meg.

A rosszul alvók magányosabbnak és feszültebbnek bizonyultak az átlagosnál. A kísérlet előtt vérük IL-6 szintje nem különbözött a többiekétől, a végére azonban igen, főleg, ha időközben nagy stressz érte őket: ez esetben a kár az átlagérték négyszerese is lehetett. Az eredmények további kiértékelése során azt is felfedezték, hogy az IL-6 szint nem állt közvetlen összefüggésben a feszültséggel és a magányossággal, kizárólag a rossz alvással.

"Meglepve tapasztaltuk, hogy a rossz alvók semmivel sem teljesítettek gyengébben a teszteken, mint a többiek. Igaz, feszültség hatására rosszabb hangulatba kerültek, de a kedvből nem lehet megjósolni a gyulladások kockázatát" - magyarázta Heffner.

Az évek múlásával az immunrendszer egyre gyengül, a sok gyulladás pedig megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és bizonyos pszichiátriai problémák megjelenésének valószínűségét. Egyelőre keveset tudunk az alvás minősége és a keringési rendszer összefüggéseiről, ám az eredmények segíthetnek az álmatlanság negatív következményeinek elkerülésében.

"Nagyon sok idős ember szenved ettől a problémától. Pedig nem törvényszerű, hogy aki idős, az már nem alhat egy jót. Segíteni kell az alvászavarok leküzdésében, így megmenekülhetünk a következményektől" - mondta Heffner.

A tanulmány az American Journal of Geriatric Psychiatry című folyóiratban jelent meg.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag