Adjam az 1 százalékomat egészségügyi alapítványnak?

Annak adjuk, akiben megbízunk
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

dr. Hauser Péter

  HáziPatika.com

daganatos gyerekek, daganatos betegek

Magyarországon jelenleg több mint ezer egészségügyi alapítvány van. Közülük több száznak volt bevétele 2013-ban a felajánlott egy százalékokból. Adózókként annyit tehetünk, hogy alaposan körülnézünk, mielőtt eldöntjük, kinek adjuk oda az egy százalékunkat.

Az emberek pénztárcáját leginkább az egészségüggyel kapcsolatos alapítványok nyitják meg, akik közül kiemelkednek a daganatos gyermekeknek gyűjtő szervezetek, amelyeknél az elmúlt évben számos visszaélés alapos gyanújára derült fény. Az adakozók elbizonytalanodtak, hogy maradt-e köztük olyan alapítvány, akiket érdemes továbbra is támogatni. Erre a kérdésre egyértelmű válasz: igen!

A daganatos betegségben szenvedő gyermekek száma viszonylag alacsony (évi 250-300 új megbetegedés), az egyéb betegségekhez képest is. Az érintett családokra hirtelen rászakadó teher miatt fontos a társadalmi összefogás és a támogatás. A nehézségek egy része - a beteget kísérő szülő kiesik a munkából; gyógyszerköltség, állandó utazási költség - anyagiakban is mérhető.

A daganatos betegek gyógyításával kapcsolatban mindenképpen említésre méltó, hogy a kórházaknak naprakésznek kell lenniük műszerezettség és ellátás szempontjából. Az egyre szűkülő egészségügyi keretekből ezek nem megoldhatók - ez a tény is teljes létjogosultságot ad a támogatásoknak.

Miért van szükség az alapítványokra?

1 százalék

Az 1 százalék felajánlása nem kerül semmibe, de nagyon sokat segíthet a civil szervezetek munkájában. Ajánlja fel adója 1 százalékát a(z) Őrzők Közhasznú Alapítvány a Tűzoltó utcai Daganatos és Leukémiás Gyermekekért (volt Tumor Leukémiás Gyermekekért A.) részére!


Normális helyzetben a társadalomból érkező anyagi támogatások célba jutásának, illetve a kórházak és a betegek társadalom felé küldött üzeneteinek legmegfelelőbb csatornája, intézményesített formája az alapítvány. Sajnos, Magyarországon - egyes magánszemélyek "leleményességének" következményeként - nagyon sok esetben tisztességtelenséggel átitatott területről beszélhetünk. Ám ennek ellenére sem szabad elfelejteni, hogy a társadalom támogatása nélkül a hazai daganatos gyermekek helyzete ellehetetlenedne.

A betegek nem gyógyulhatnának például barátságos kórházi környezetben, ahogy a szülők sem lehetnének a gyermekük mellett. Sürgősségi helyzetben nem jutnának időben a megfelelő helyre, a kórházakban nem lennének megfelelő műszerek és eszközök a modern diagnosztikához, azaz az alapítványok segítsége nélkül ezeknek a gyermekeknek csak a töredéke gyógyulna meg. Ha valamennyi daganatos gyermekeket segítő szervezettől elfordulnánk, az beláthatatlan következményekkel járna. Azoktól a támogatásoktól is elesne a kórház, amelyek eddig a tisztességes alapítványokon keresztül jutott el hozzájuk.

Adjam az 1 százalékomat egészségügyi alapítványnak? (Fotó: Europress)

Adjam az 1 százalékomat egészségügyi alapítványnak? (Fotó: Europress)


Az állam is konstruktív

A helyzet tisztázása és javítása érdekében az állam is igyekezik konstruktív lenni. Megváltoztatta a törvényi környezetet, olyan jogszabályok születtek, amelyek szorosabb felügyeletet írnak elő az alapítványoknak. Szintén pozitív kezdeményezés az úgynevezett Semmelweis Védjegy, amely a valóban hasznos munkát végző, nem csupán a saját megélhetését biztosító alapítványokat igyekszik kiválogatni.

Adózóként egyet tehetünk, alaposan körülnézünk, hogy kinek adjuk oda az egy százalékunkat. Ne a jól sikerült reklámok, fényképek alapján hozzuk meg ezt a fontos döntést, nézzünk kicsit mögé a dolgoknak. Mire fogják valójában költeni a nekik felajánlott pénzünket, valóban teljesíteni tudják azt a feladatot, amit hirdetnek magukról, megvannak-e ehhez a megfelelő szakembereik? Csak az 1 százalékból élnek, jól felépített költséges reklámjaik révén, vagy jutnak-e egyéb bevételekhez tudatosabb magáncégektől? Valóban a "legmodernebb", valóban "életmentő " az a műszer, amit meg akarnak venni az adományomból és valóban annyiba kerül? Azok az érintettek, akiknek a fényképével reklámozzák magukat az alapítványok, azok valóban önként adják az arcukat, vagy csak ennek árán juthatnak hozzá a számukra elengedhetetlen támogatáshoz?

Mielőtt döntenénk, legyünk legalább annyira körültekintőek, mint például egy nagyobb műszaki cikk vásárlásánál. Az 1 százalék körül mindig gond lesz, amíg mi adományozók nem ugyanolyan körültekintéssel adjuk oda a pénzünket, mintha egy nagyobb kölcsönt adnánk egy nem túl távoli és nem túl közeli ismerősünknek. Ezzel az odafigyeléssel az igazán hasznos munkát végző alapítványok munkáját és rajtuk keresztül a valóban rászorulóknak segíthetünk.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag