A kemoterápiánál tízszer hatékonyabb módszert találtak

Életmentő beavatkozás lehet a májátültetés
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

rákbeteg, májátültetés, kolorektális rák, áttétes rákbeteg

Életmentő megoldás lehet a transzplantáció azoknak a vastagbélrákban szenvedő betegeknek, akiknek a tumorja átterjedt a májára is. Ez a módszer a kemoterápiánál tízszer hatékonyabb lehet egy friss kutatás szerint.

A májmetasztázissal, azaz áttétes májtumorral küzdő kolorektális rákbetegek (vastag- és végbéldaganatokról van szó) közül tízből hat túlélte a betegséget, ha szervátültetést alkalmaztak nála. Ez tízszerese a hasonló diagnózis esetén használt kemoterápiás kezelés hatékonyságának - írja a Science Nordic tudományos weboldal.

A módszert az Oslói Egyetemi Klinika transzplantációs sebésze, Aksel Foss alkalmazta. 2004-ben gondolt erre, miután látta, hogy milyen rossz kilátásaik vannak a májáttéttel küszködő vastag- és végbélrákos betegeknek. Öt évvel a diagnózis után a túlélési ráta mindössze 5 százalékos volt, a kemoterápiás kezelések ellenére.

Kemoterápiánál hatékonyabb. (Fotó: Europress)

Kemoterápiánál hatékonyabb. (Fotó: Europress)


Ekkor gondolt először arra, hogy transzplantációra lenne szükség. Ez úttörő ötlet volt: Foss és kollégái ki is próbálták. 2006-ban indítottak egy kísérleti programot, 21 betegnek adtak új májat. A túlélési ráta rendkívüli módon emelkedett ezután: tízből hat beteg életben volt öt év után, ami több mint tízszeres javulást jelent.

Vannak, akik daganatmentesek lettek

A 21 betegből most heten daganatmentesek, a betegek életminősége is jó. A kutatás világszerte újdonságnak számít. Az eredmények pedig változtathatnak a májátültetések gyakorlatán, már ami a rákbetegeket illeti. Úgy tűnik ugyanis, hogy a májtranszplantáció az egyetlen módszer, amellyel a túlélési esély jelentősen fokozható hosszabb távon.

A transzplantációt korábban azért utasították el az orvosok, mert a szervátültetés után a betegeknek állandóan gyógyszert kell szedniük, hogy szervezetük ne vesse ki az idegen szöveteket. Ezek az immunrendszert gyengítik. Márpedig a rákbetegek esetében az immunrendszert nem gyengíteni, hanem erősíteni szokták, hogy ellen tudjon állni a ráknak.

Húsz évvel korábban kipróbálták már a májátültetést a hasonló betegeknél, de akkor a páciensek egyharmada meghalt még a műtőben, vagy közvetlenül az operáció után. Kevesebb mint 20 százalékuk élte túl a műtéteket. Ezért elvetették ezt a metódust.

Ám időközben a májátültetések kockázata csökkent, a halálozási mutatók jelentősen visszaestek, és kifejlesztettek olyan immungyengítő szereket, amelyek a szervezet rák elleni küzdelmét eközben nem gátolja. A norvég specialisták ezután döntöttek úgy, hogy megpróbálják a transzplantációt mégiscsak alkalmazni. Úgy tűnik, igazuk volt: a túlélési ráta a szervátültetés után sokkal magasabb volt, mint azt maguk is gondolták volna.

Új májat kapott: nyolc évig élt

Az első beteg, aki 2006-ban kapott új májat, majdnem nyolc évvel élte túl a beavatkozást - mondta Morten Hagness transzplantációs sebész. Hagness éppen a tudományos doktorátusát készíti arról, hogy miként segíthet a betegeken a szervátültetés. Így a tudósok most azt kutatják, hogy az immunrendszert elnyomó gyógyszerek bevetése ellenére miként kerülhető el a rák újbóli kitörése, fellángolása. Feltételezésük szerint ugyanis az immunrendszer bonyolultabb annál, hogy egyfajta gyógyszer megbénítaná a teljes működését.

A norvég kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy a transzplantáció költségei nem haladják meg a kemoterápiás kezelés kiadásait.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag