Ebben jobbak a túlsúlyos nők

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy norvég tanulmány szerint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő túlsúlyos nők kevésbé vannak veszélyben - a komolyabb következményeket tekintve -, mint az ugyanezzel a betegséggel küzdő normál súlyú nők. A férfiak esetében fordítva áll a dolog. Ugyanakkor a tanulmányból csak óvatosan lehet következtetéseket levonni, ezt maguk a kutatók hangsúlyozzák.

A kardiovaszkuláris betegségekben szenvedő nők, akik néhány kilóval nehezebbek az átlagosnál, jobb kilátásokkal számolhatnak, mint azok, akik vékonyabbak, de ugyanezzel a problémával küzdenek. Mindez paradox jelenség: ugyanis számtalan kutatás bizonyítja, hogy a túlsúly vagy az elhízás növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, így artériák szűküléséhez, angina pectorishoz (amikor a szívizomzat nem kap elég oxigént, s ez mellkasi fájdalmat okoz) és koszorúér-betegséghez vezethet.
Egyes tanulmányok szerint ugyanakkor a túlsúly, sőt az enyhébb fokú elhízás is csökkenti a szívbetegek halálozási rátáját. Tehát ilyenkor a súlyfelesleggel bírók előnyösebb helyzetben vannak a normál súlyúakhoz képest. A jelenséget elhízási paradoxonnak nevezik, s nemcsak a szívbetegség, hanem más krónikus megbetegedés esetén is tapasztalták a kutatók és az orvosok - írja a Science Nordic.

A testsúly és a szívbetegség közötti összefüggést számos vitatott és ellentmondásos kutatási eredmény zavarja össze. Egyes eredmények szerint előnyös a túlsúly ilyenkor, mások szerint hátrányos, megint mások szerint pedig semmilyen különbség nincs.

Most viszont több norvég kórház kutatói összefogtak és átfogó vizsgálatot végeztek a témakörben. A Vestfold Kórház, a Haukeland Egyetemi Klinika, az Oslói Egyetem és a Bergeni Egyetem tudósai - úgy tűnik - közelebb kerültek a rejtély megfejtéséhez.

A megoldásra a nemek közötti megoszlást vizsgálva jöttek rá. A kutatók 4 ezer beteg adatait elemezték. Elsősorban a betegség kilátásait, prognózisát, kifutását követték anginával és feltételezett szívbetegséggel küzdő pácienseknél. A résztvevőket súly (BMI, azaz testtömeg-index) alapján és nem szerint is csoportokba osztották. A normálsúlyúak 18,5-25 BMI között voltak, a túlsúlyosak 25-30 között mozogtak, az elhízottak 30 fölött jártak.

A túlsúlyos nőket kevésbé fenyegetik a szívbetegségek

A túlsúlyos nőket kevésbé fenyegetik a szívbetegségek

A férfiaknál a kisebb túlsúly nem okozott semmilyen eltérést. Ám az elhízott (BMI 30 fölött) és szívbetegséggel küzdő férfiaknál 80 százalékkal nőtt a szívroham esélye, és 60 százalékkal a végzetes szívbetegségé. Ezek az adatok a hasonló betegségben szenvedő, de nem elhízott férfiak adataihoz képest mutatkoztak meg.

Ugyanakkor a nőknél ez éppen fordítva volt. Az elhízás, úgy tűnik, őket nem érinti. Viszont a túlsúlyosaknál a normál súlyúakhoz képest a kardiovaszkuláris betegségek fennállása 50 százalékkal kisebb infarktusveszélyt eredményezett. Ezek a különbségek a férfiak és a nők között eddig (a norvég tudósok szerint) nem voltak nyilvánvalóak.

Csak néhány korábbi tanulmányban merült fel ennek a lehetősége, mármint a nemek közötti különbség. Erről a mostani tanulmány vezető szerzője, Heidi Borgeraas beszélt, aki a norvég Vestfold Kórház munkatársa. Jøran Hjelmesæth professzor, aki szintén részt vett a kutatásban, úgy gondolja, hogy a páciensek neme valószínűleg nagyobb szerepet játszhat a betegségekben, mint ahogy ezt korábban gondolták.

A kutatók egyelőre nem tudják a nemi megoszlást megmagyarázni. Egyes feltételezések szerint a nők zsírrétegei védelmet nyújtanak számukra a betegséggel szemben. De az sem kizárt, hogy a normál súlyú nőknél, ha fellép a szívbetegség, az általában súlyosabb lehet, mint a túlsúlyosaknál. Vagyis nem a túlsúly vagy a zsír véd meg a betegségtől, hanem arról van szó, hogy a túlsúlyosak kevésbé komoly megbetegedéssel küzdenek, ezért a súlyosabb következmények is ritkábbak náluk. Az sem kizárt, hogy a túlsúlyosaknál általában előbb ismerik fel a szívproblémákat és időben elkezdik a kezelést, mert a túlsúly eleve rizikótényezőnek számít. Ugyanakkor a test zsírjainak jótékony hatása sem zárható ki - magyarázta Borgeraas.

Hjelmesæth professzor viszont felhívta a figyelmet arra, hogy az elhízás önmagában fokozza a szívbetegség veszélyét. Mindez nyilvánvalóan azért fontos, nehogy valaki azt higgye, hogy jót tesz neki a túlsúly. Ugyanakkor a szívbetegségek kialakulásában több tényező is szerepet játszik: genetikai adottságok, előrehaladott kor, továbbá a nem (férfiakat inkább érintik az ilyen típusú betegségek), a dohányzás és a vérzsír magas szintje.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag