Amit a földimogyoró-allergiáról tudni érdemes

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

allergia, földimogyoró, földimogyoró allergia, allergiavizsgálat

A földimogyoró egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek gyakran okoznak táplálékallergiás tüneteket. A tünetek súlyossága az egészen enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig is terjedhet.

Az allergia tünetei

Az allergiás reakciók már pár perccel a magvak fogyasztása után jelentkezhetnek. A tünetek az enyhébb szájnyálkahártya-zsibbadástól az arcon, száj körül, szemeknél jelentkező ödémán keresztül az életveszélyes, fulladással is járó anafilaxiás sokkig terjedhet. Nem mindegyik jelentkezik egyszerre, ezért érdemes már akkor is orvoshoz fordulni, ha csak egy vagy két tünetet észlelünk, a beteg állapota ugyanis rövid idő alatt rosszabbodhat - hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az allergiás beteg ellátása azért igényel orvosi segítséget, mivel az enyhébb tünetekből is rövid idő alatt kialakulhat életveszélyes állapot.

Mitől függ a tünetek súlyossága?

Az egyéni érzékenység attól is függ, hogy a földimogyoró allergén összetevői közül melyik okozza a tüneteket. Ezt ma már egy speciális, komponens alapú allergiavizsgálat egy vérvétellel meg lehet állapítani. Ezt azért is fontos megismerni, mert az egyes allergén összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A földimogyoró öt allergén komponense közül négy súlyosabb reakciót is képes előidézni, egyről azonban tudjuk, hogy csak helyi reakciót okoz a szájnyálkahártyán.

Ismerjük meg a földimogyorót!

Szemezgetjük natúr, pörkölt, sós formában, emeli az élő focimeccsek, a tévés sportközvetítések vagy a jóízű, baráti sörözések hangulatát, a házibulik hagyományos, alapvető kelléke. A legismertebb rágcsálnivalónk, mégis alig tudunk róla valamit. De ez most megváltozik, kattintson!

Keresztreakciók

Földimogyoró-allergiásoknak nem árt tudni, hogy kis mértékben ugyan, (5 százalék eséllyel), de előfordulhatnak keresztreakciók bizonyos élelmiszerekkel. A földimogyoró fehérjéi hasonlóságot mutatnak a zöldborsó, lencse és a bab fehérjéivel, ezért ritkán ezek fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. A keresztreakció miatt az allergiás tünetek megjelenése valószínűbb, gyakrabban következik be szója fogyasztása esetén.

Élethosszig tartó kezelés

Földimogyoró-allergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha a beteg kerüli a földimogyorót tartalmazó ételeket, élelmiszereket. Fontos az ételcímkéket gondosan átolvasni, számtalan készétel tartalmazhat ugyanis földimogyorót. Biztonsággal fogyasztható a "földimogyorótól mentes" jelzéssel ellátott termék, amelybe a gyártása során sem földimogyoró, sem az abból készített liszt, olaj, vaj vagy margarin nem került be, valamint a gyártás és csomagolás során a terméknek ezekkel az anyagokkal való szennyeződése kizárt.

Az allergiásokra a mogyoró minden formában veszélyes

Az allergiásokra a mogyoró minden formában veszélyes

Életmentő segítség

A súlyos, akár életveszélyes állapotig fokozódó allergiás reakció elkerülésére írják fel a diagnosztizált beteg részére a sürgősségi életmentő injekciót, amely képes megfékezni a kezdődő allergiás reakciót, a tünetek súlyosbodását a szakszerű ellátás megérkezéséig - magyarázza dr. Hidvégi Edit. Az injekció ruházaton keresztül is beadható a comb külső oldalába. Részletes használatát, a leírásban szereplő információkat alaposan tanulmányozzuk át, hogy szükség esetén gyorsan tudjunk cselekedni.

Kockázati tényezők

A földimogyoró-allergia kialakulásának esélye magasabb azoknál, akiknél a családban már van legalább egy érintett. Egyéb ételallergiák, és egyes megfigyelések szerint az ekcémás bőrtünetek is növelik a rizikóját. Az allergia az esetek kis százalékában elmúlhat, de azt is a komponens alapú diagnosztika alapján lehet megjósolni, hogy kinél várható a tünetek megszűnése.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Kaszó Beáta
allergológus, gyermek-tüdőgyógyász
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30038

További allergológus magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag