Az ápolónők terjesztik a kórházi fertőzéseket

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A kórházi fertőzések több mint fele a nővéreken keresztül terjed betegről betegre - derült ki a legfrissebb kutatásból.

A durhami Duke University Orvosi Központjának kutatói azt vizsgálták, hogyan fertőződhetnek meg egyes intenzív osztályokon ápolt betegek olyan baktériumokkal, amik életveszélyesek lehetnek számukra. A vizsgálatok a kórházi fertőzések terjedését is segítenek megérteni - idézi a Science Magazine cikkét az Index

A rendszeres takarítás sem segít

Az amerikai statisztikák szerint 25 kórházi betegből egy biztosan elkap valamilyen súlyos fertőzést a kórházban, és ezen kórházi fertőzések fele intenzív osztályokon történik. Ebben a tanulmányban többféle baktérium terjedését is vizsgálták, elsősorban a "szuperbaktériumnak" is nevezett, antibiotikummal szemben rezisztens törzsekből (például a Staphylococcus aureus). Elemezték, hogy a rezisztens kórokozók hogyan kerülnek át a betegről a közvetlen környezetre, a nővérre, és viszont.

Az elsődleges "szállítója" ezeknek a baktériumoknak maga a nővér
Az elsődleges "szállítója" ezeknek a baktériumoknak maga a nővér

Összesen 167 ápoltat vizsgáltak, akikkel negyven nővér törődött 12 órás váltott műszakokban. Mindegyik nővér legalább kettő, de inkább több beteggel érintkezett munkaideje alatt, és mindegyik nővér tiszta munkaköpenyt húzott a műszak kezdetekor. A kutatók mintát vettek a köpenyekről, kórházi eszközökről, a betegekről, a kórházi berendezésekről és az ágyakról is. Az adatokat elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az elsődleges "szállítója" ezeknek a baktériumoknak maga a nővér. Az azonosítottan érintkezéssel átvitt baktériumszennyezések 27 százaléka a betegről nővérre történt, 27 százaléka a beteg környezetéről a nővérre, 45 százaléka a betegről a környezetére.

A nővér köpenyén a ruhaujjak és a zsebek bizonyultak a legszennyezettebbeknek, míg a betegek környezetéből vett minták közül az ágyrácsokról származók voltak a legrosszabbak. Ráadásul a higiénés körülmények javítása sem szabhat gátat a betegség terjedésének, a kutatók akkor is találtak baktériumokat a szobában, ha azokat rendszeresen kitakarították.


Csillagformájú polimerrel győznék le

A szuperbaktériumok évről évre nagyobb fenyegetést jelentenek, ami miatt világszerte innovatív fejlesztésekkel próbálják elejét venni a terjedésüknek. A 25 éves ausztrál kutató, Shu Lam antibiotikumos kezelés helyett egy csillagformájú polimerrel venné fel a harcot a baktériumokkal. SNAPP-nak (structurally nanoengineered antimicrobial peptide polymer) hívja az új anyagot, amely hatféle kórokozót tud elintézni, mégpedig a sejtfaluk darabokra szaggatásával. A polimert egyelőre laboratóriumokban tesztelik, ahol mind a hat baktériummal sikerrel felvette a harcot, de élő egérben még csak egyetlen szuperkórokozóval próbálták ki. 

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32456

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső