A jóga épp olyan jó, mint a futás

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Több korábbi kutatás eredményeit összevetve amerikai és holland kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a jóga kardiovaszkuláris szempontból legalább olyan hatékony lehet, mint a futás vagy a kerékpározás. Emellett számos más pozitív hatással is rendelkezik.

Az ősi indiai eredetű jógát régóta tanulmányozzák a tudósok, és több kutatás is foglalkozott az egészségre gyakorolt kedvező hatásaival. Egy adatelemzésen alapuló tanulmány szerint a jóga pozitív hatásai felérnek a hagyományos mozgásformákéval, mint amilyen a futás, a gyaloglás vagy a kerékpározás.

Napi 5-10 perc futás?

Ha valaki tenni akar az egészségéért, nem kell feltétlenül órák hosszat, maximális erőbedobással a környéken sprintelnie. Egy új tanulmány szerint már 5-10 perc napi futás - normál tempóban! - is ugyanolyan jótékony hatással van egészségi állapotunkra, mint egy heti többórás jogging. Kattintson a folytatásért!

Az amerikai és holland szakemberek 37 különböző tanulmány eredményeit tekintették át, melyekben összesen 2768-an vettek részt. Úgy találták, hogy a rendszeresen jógázóknál jelentősen csökkent a szív- és érrendszert veszélyeztető betegségek kockázata.

A rendszeresen jógázóknak alacsonyabb volt a testtömegindexe, a vérnyomása, a koleszterinszintje, a testsúlya és a percenkénti pulzusszáma is. Ezek legalább olyan mértékben csökkentek, mint azoknál akik rendszeresen kerékpároztak vagy kocogtak.

"Az eredmények azért is jelentősek, mert a jóga nyújtotta előnyöket, illetve a pozitív hatásokat azok is élvezhetik, akik nem tudnak vagy nem akarnak hagyományos aerob jellegű mozgásformákat végezni" - írták a tanulmány szerzői a European Journal of Preventative Cardiology című szaklapban.

A jóga épp olyan jót tesz, mint az aerob mozgásformák

A jóga épp olyan jót tesz, mint az aerob mozgásformák


A szakemberek szerint a hatás elsősorban a jóga stresszcsökkentésben játszott szerepének köszönhető. "A jóga kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt pozitív hatásaira vonatkozóan egyre több bizonyítékunk van, ám ezek pontos fiziológiai okát még nem találtuk meg. Azonban az eredményeink azt sugallják, hogy a jóga rendkívül hatásos fegyver lehet az egészségünk megőrzéséért folytatott harcban" - mondta Myriam Hunink professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A szerzők szerint a kutatások alapján kijelenthető, hogy a jóga költséghatékony és hatásos mozgásforma, melyet azok is képesek végezni, akiknek már van valamilyen diagnosztizált szívbetegsége, az idősebb korosztályba tartozók, az ízületi fájdalmakkal küzdők, vagy azok , akiknek nincs elég állóképessége egyéb sportokhoz.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bányai Csaba
személyi edző, rekreációs szakértő
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30061

További személyi edző magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag