6 dolog: ez történik a testünkkel, ha nem mozgunk

A mozgáshiány következményei
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

alacsony vérnyomás, edzés, ülő életmód, magas vérnyomás, vércukor-ingadozás

Egy jó edzéstervvel az egekben érezhetjük magunkat - de mi történik, akkor, ha kihagyjuk a mozgást? Cikkünkből kiderül.

A kihagyott mozgás miatt nemcsak az extra kilók jelennek meg rajtunk, hanem más, sajnos kevésbé látható dolgok is tapasztalhatók, ezeket gyűjtöttük össze. De jó hírünk is van: ha újra elkezdünk edzeni, testünk újra összeszedi magát.

Megugrik a vérnyomásunk

A vérnyomásunk magasabb azokon a napokon, amikor nem edzünk. Ám a véredényeink mintegy két hét alatt alkalmazkodnak az ülő életmód tempójához, emiatt pedig magasabb értékeket mérhetünk. Egy hónapnyi mozgáshiány után pedig olyan eredményeket kaphatunk, mintha sosem keltünk volna fel a fotelből.

7 trükk, hogy jobban tekerjünk

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, ha pozitívan állunk neki az biciklis edzésnek, ha mentálisan is felkészítjük magunkat, sokkal hatékonyabbak leszünk. De mivel biztassuk magunkat? Olvassa el cikkünket!

Mindez persze megváltozik, ha újra elkezdjük izzasztani magunkat: az első edzésünk napján a vérnyomásunk már csökkenni kezd, véredényeink pedig egy hét alatt hozzászoknak a terheléshez. 1-2 hónap elteltével pedig érrendszerünk sokkal flexibilisebb lesz, ennek köszönhetően pedig vérnyomásunk is huzamosabb ideig képes alacsony maradni.

A vércukrunk is megugrik

Normális esetben a vércukrunk étkezés után megugrik, aztán elkezd csökkenni, ahogy izmaink és egyéb szöveteink felszívják azt a cukormennyiséget, ami a működésükhöz szükséges. De már öt napi lustaság is elég ahhoz, hogy az étkezés utáni vércukrunk magas maradjon. Ha nem hagyunk fel az ülő életmóddal, a magasabb vércukor szív- és érrendszeri problémákat, valamint cukorbetegséget is okozhat. Kezdjünk el sportolni, mivel már egy hét edzés hatására jelentősen eshet az étkezés utáni vércukor, még a kettes típusú cukorbetegeknél is.

Az edzés abbahagyásának negatív következményei is lehetnek

Az edzés abbahagyásának negatív következményei is lehetnek


Gyorsan lemerülünk

Ha két hétig mellőzzük az edzést, akár 20 százalékkal is csökkenhet VO2 max értékünk: ez a testünk által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét jelzi. Ez azért van, mert az izomsejtjeinkben lévő mitokondriumok, azok a minigyárak, amelyek az oxigént energiává alakítják, gyorsan leépülhetnek. Az edzés hatására viszont újra működésbe lépnek, igaz, újraaktivizálni ezeket sokkal több erőfeszítésbe és időbe kerül majd, mint leépíteni.

Izmaink sorvadni kezdenek

Ha elhagyjuk az edzéseket, állóképességünk gyorsabban elhagy minket, mint fizikai erőnk... legalábbis egy darabig. De legyünk benne biztosak: akármilyen szép bicepszet építettünk magunknak, az is elkezd majd leépülni. Elég két hétnyi pihenő ahhoz, hogy izomtömegünk jelentősen csökkenni kezdjen, ilyenkor egyes izomrostjaink is megváltoznak annyira, hogy egyre kevésbé leszünk képesek intenzív erőhatásokat kifejteni. Persze ez is visszafordítható folyamat, de ehhez is idő kell, erőfeszítés és rengeteg izzadás. Heti három erőedzés kell tíz héten át ahhoz, hogy a gyors rostokat 22 százalékkal meg lehessen növelni.

Elhízunk

Egy hét lustaságot követően izmainknak már csökken a zsírégető képessége, anyagcserénk pedig lelassul, ez alól pedig a profi sportolók sem kivételek. Ettől csak úgy tudunk megmenekülni, ha izzadni kezdünk és már az is sokat segít, ha csak egyszer edzünk egy héten.

Rosszkedvűek leszünk

Két hét a partvonalon már elég ahhoz, hogy kimerültek és rosszkedvűek legyünk. Kísérletek során kiderült, ha az egerek egy hétig nem mozognak, kevesebb új agysejtjük termelődik és egy útvesztőbe beengedve is sokkal rosszabban teljesítenek, mint azon egerek, akik folyamatosan mozognak. Nem mondunk újat azzal, hogy az edzés remek gyógyszer a depresszióra, azonnali hangulatjavulást eredményez, a mozgás pedig az agyra is remek hatással van: többek között az emlékezésért felelős hippokampusz működése is jobb, ha többet mozgunk.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Mihalik Péter
tüdő-és belgyógyász szakorvos
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag