Apróságok, amelyek nélkül nincs egészség

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Fáradékonyság, itt-ott jelentkező fájdalmak, étvágytalanság vagy falánkság, fejfájás, különféle alig észlelhető kellemetlenségek... Vajon mi hiányzik a tökéletes közérzethez?

Apró, ám nélkülözhetetlen mennyiségek!

Jóllehet a mikrotápanyagokból csak parányi adagokra van szükség, - ezért is az elnevezés -, éppúgy nélkülözhetetlenek, mint a nagy mennyiségben elfogyasztott energia- és építőanyag-források. Ha a kelleténél kevesebb van belőlük, ez akár ijesztő jelenségek forrása is lehet: gyakori fertőzések, furcsa kiütések, netán lassuló növekedés a gyerekeknél. A vitaminok és ásványi anyagok mellett a mikrotápanyagok közé tartoznak a nyomelemek is: csak nyomokban találhatók bennünk. Ez a tudományos definíció szerint azt jelenti, hogy kevesebb, mint napi 100 mg-ra van szükségünk belőlük.

Nyomelemek nyomában, avagy amelyek a legtöbbet nyomnak a latba

Az átlagos emberi test 4-5 gramm vasat tartalmaz, melynek kétharmada oxigénszállító és -raktározó fehérjékben található: a vér hemoglobinjában oxigént és széndioxidot köt meg, a mioglobin pedig oxigént, ez az izmok oxigénraktára. A maradék egyharmad rész vasat főleg a máj és a csontok rejtik. Vas hiányában vérszegénység, fejfájás, fáradékonyság, növekedés-visszamaradás következik be. A nők menstruációja nagy vasveszteséget is okoz, ezért nekik több utánpótlásról kell gondoskodniuk. Legalább 1-15 mg vasat kellene naponta elfogyasztani, mert ennek csak töredéke szívódik fel a bélből. Néhány zöldség is szállít nekünk vasat, főként a húsból tudjuk felvenni.

A cink a karboanhidráz nevű enzim alkatrésze, a vörösvértestek széndioxid elszállító feladatának ellátásához fontos. Szervezetünk 2-4 grammnyi cinkmennyiségének szinten tartásához napi 10-15 mg pótlás szükséges. Marhahúsból, borsóból, gabonafélékből szerezhetjük be leginkább. Ha a bélműködés zavara miatt nem tud a bélben felszívódni, nedvező bőrkiütések jelentkezhetnek. A túladagolás ritka, emésztési panaszok, gyomorfájás, hányás, rosszullétek jelzik.
Testünk mintegy 14 mg jódot tartalmaz, a jód nagy része a di- és trijódtironin nevű pajzsmirigyhormonokban található. A jódhiány pajzsmirigy-túltengéssel, golyvával jár. Naponta 130 mikrogramm jódra van szükségünk, halhúsból és marhahúsból tudjuk jól fölvenni, a jódozott só jódja viszonylag csekély mértékben hasznosul. Az átlagos emberi test 21 mg magnéziumot hordoz. A sejtekben lépten-nyomon találkozhatunk vele, mert a szénhidrát-anyagcsere enzimeinek fontos része, hiányában lassul az energiához jutás, az idegi jeltovábbításban is nélkülözhetetlen. Magnézium-tartalékaink kimerülésével idegesség, rossz közérzet, szívritmuszavarok jelenhetnek meg. A túl sok magnéziumtól viszont lanyhább lesz idegi és izomműködésünk. Fő magnéziumforrásaink a zöldségek.

A szelén a glutátion-peroxidázban található, ami fontos szabadgyökfogó és rákmegelőző enzim, ezzel segíti az immunrendszer működését. A napi szelénszükséglet 30-70 mikrogrammra tehető. Csaknem minden ételünk tartalmazza, így külön pótolni nem igen kell. Mangánból napi 2-5 mg-ra van szükség, leginkább zöldségekből jutunk hozzá. Se szeri, se száma a mangánnal dolgozó enzimeknek.

A réz nehézfém. A baktériumok számára például méreg, számunkra létfontosságú. Nagyrészt a zöld növények klorofilljából szerezzük be. Vérképzéshez és számos enzim működéséhez van rá szükség. Testünkben 0,10-0,15 gramm réz található, naponta 1-3 mg-ot kell megennünk belőle. Jó rézforrás a tojássárgája, a halhús vagy a máj.

10-20 milligrammnyi krómunkat naponta 0,1-0,5 mg elfogyasztásával biztosítjuk, hogy zavartalan legyen a vércukorszint-szabályozás, hiszen az inzulin megfelelő felhasználásához szükséges. Hiánya cukorbetegségre hajlamosít. Fő forrásai a halak és zöldségek. A szervezet 20 mg molibdénje napi 0,1-0,5 mg utánpótlásra szorul, fontos enzimalkatrész.

A fluor valószínűleg nem nélkülözhetetlen elem, de sikerült kimutatni szuvasodást megelőző hatását a fognövekedés idején. Megtalálható sok élelmiszerben: dióban, halban, teljes kiőrlésű lisztben, vagy a fekete teában, de természetes vizeinkben is.

Nyomós érvek a helyes nyomelem-fogyasztás mellett

Bár kevés szükséges a nyomelemekből, hiányuk létfontosságú folyamatokat hiúsítana meg. Egyre több szó esik a táplálkozás hiányosságait ellensúlyozó nyomelem-készítményekről. Tényleg hiányozhatnak rendes étkezés mellett? Kell-e aggódnunk? Igen is, meg nem is. Ha kiegyensúlyozottan fogyasztanánk húst és halat is, ám legalább négyszer-ötször annyi mindenféle zöldséget is, nem volna gond a nyomelemekkel. Csakhogy ritka kivételtől eltekintve nem így táplálkozunk. Ön például megeszik napi öt adag salátát?

Ráadásul a tömegtermelés miatt táplálékaink, még a zöldségfélék is, egyre silányabbak, fontos ásványi anyagok, nyomelemek is eltűnőben vannak belőlük. Mielőtt azonban nyomelempótló készítmények dobozaihoz nyúlunk, nem árt tudni:
A legfontosabb nyomelemek szerepét jobbára sikerült tisztázni, de bőven akadnak még homályos pontok. Egyes nyomelemek pótlására vonatkozóan ellentmondó vizsgálati eredmények vannak arról, valóban használnak-e. Az egyes tápanyagok és nyomelemek hiánya vagy többlete befolyásolhatja a többi szükségletét. Ráadásul a tápanyagszükséglet az egészségi állapottól is függ. Az sem mindegy, milyen formában érkezik egy nyomelem. Ásványi formában alig hasznosul, természetes formában az egyik a zöldségekből, a másik a húsokból vehető fel hatékonyan.

Egy adott készítmény hasznosságáról és hatékonyságáról tehát vajmi keveset árul el, hogy hány milli- vagy mikrogramm nyomelem van benne. Épp ezért, ha egészségesek vagyunk, lehetőleg komplex készítményeket alkalmazzunk, amelyek egymáshoz viszonyítva természetes arányban tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, és amelyek hasznosságát az adott összetételben és dózisban komoly vizsgálatok bizonyítják. Végül pedig az orvosi konzultáció is ajánlott.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag