A pénz a boldogság forrása - de nem úgy!

Tárgyi ajándék helyett
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

boldogság, pénz, gazdagok, pénzadomány, elégedettség

Egymás után mutatják ki a kutatások, hogy a sok pénz önmagában még nem boldogít. Ha viszont pénzt ajándékozunk, még ha nem is vagyunk gazdagok, attól tehetősebbnek, ezáltal boldogabbnak érezzük magunkat.

Michael Norton, a Harvard Egyetem kutatója szerint ez illogikusnak hangzik, pedig nem az. Norton az egyetem legújabb kutatásainak eredményeit az amerikai Személyiség és Szociálpszichológiai Társaság (SPSP) New Orleans-i éves konferenciáján mutatta be.

"Az emberek többek között azzal jelzik gazdagságukat, hogy pénzt ajándékoznak" - magyarázta. Ebből kiindulva a kísérletsorozattal azt vizsgálta, mi történik akkor, amikor olyanok adakoznak, akik nem gazdagok. Kiderült, hogy az adományozás fokozza az úgynevezett "szubjektív gazdagságot", vagyis azt, mennyire tehetősnek érezzük magunkat.

"Úgy véljük, hogy a nagylelkű gesztusok maguknak az adományozóknak is gazdagságot jelezhetnek, amitől szubjektív módon tehetősebbnek érezhetik magukat még akkor is, amikor pénz hagyja el a pénztárcájukat" - magyarázta Norton. Az adományozás az adakozó hatalomérzését is növeli, ami boldogabbá teszi őket, mivel az adományozás a gazdagság kimutatására irányuló mélyebb vágyat elégíti ki.

A kutatáshoz a Gallup közvélemény-kutató intézet adatait használták fel. A résztvevőktől azt kérdezték, hogyan költöttek el egy előző évben nyert pénznyereményt. A 2000 megkérdezettből 559 ember nyert pénzt, átlagosan 1500 dollárt. Közülük 99 számolt be arról, hogy a pénz körülbelül 3 százalékát elajándékozta valamilyen jótékonysági intézménynek. Norton ezután a szubjektív gazdagságra vonatkozó kérdéseket tette fel, és kiderült, hogy még a jövedelem beleszámítása esetén is az adományok erősebb szubjektív gazdagságot jeleztek előre. Számításai alapján 500 dollár elajándékozása körülbelül ugyanolyan hatással van a szubjektív gazdagság érzésére, mint a jövedelem 10 ezer dolláros megemelkedése.

Az első pillantásra illogikusnak tűnő jelenség hátterében valószínűleg az a gondolkodás áll, hogy ha elég pénzem van az adakozásra, bizonyára jobb az anyagi helyzetem, mind gondoltam. Az emberek elégedettebbek az életükkel, ha úgy érzik, tehetősebbek.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag