Elvonó: más módszerek hatnak a férfiakra és a nőkre

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Új kutatás fedezte fel, hogy az anonim alkoholizmusellenes terápiák más módon segítenek józanon maradni a férfiaknak és a nőknek.

A Massachusetts Általános Kórház (MGH) két kutatása kiderítette, hogy több tényező is résztvevők hasznára válik, de némelyik a férfiak számára hatásosabb, mások pedig a nőknek. A férfiak például jobban teszik, ha kerülik azok társaságát, akik ivásra ösztönzik őket, a nőknek pedig akkor van szükségük nagyobb önuralomra, ha szomorúak, idegesek, vagy lehangoltak. A beszámoló a Drug and Alcohol Dependence című folyóirat online kiadásában jelent meg. "A férfiak és nők egyaránt nyernek azzal, ha részt vesznek a terápián, de eltérő módon és mértékben" - mondta John F. Kelly az MGH Addikciós Központjának igazgatója. "Az eltérések arra utalhatnak, hogy a gyógyuláshoz a két nemnek eltérő kihívásokkal kell szembenéznie a különböző nemi szerepek és az alkoholfogyasztás körülményei szerint."
Kelly és szerzőtársa, Bettina B. Hoeppner megjegyezték, hogy bár az Anonim Alkoholistákat férfiak alapították, ma már a résztvevők harmada a nők közül kerül ki. Már kimutatták, hogy a nők legalább annyit profitálnak a részvételből, mint a férfiak, sokan mélyen elkötelezettek a program iránt. A kutatók első ízben igyekeztek felderíteni a sikerhez vezető viselkedésbeli változásokat. Kelly és Hoeppner több mint 1700 résztvevő adatait elemezték, akinek 24 százaléka nő volt. Az alkoholfüggőség három különböző terápiás megközelítését hasonlították össze. A speciális kezelés mellett az alanyok szabadon látogathatták az anonim gyűléseket és különféle nyomon követő foglalkozások során számoltak be előmenetelükről.

Az Addiction című folyóirat 2011 szeptemberi számában Kelly, Hoeppner és munkatársaik kifejtették, hogy a gyógyulásban legerőteljesebben a társas környezetben megtartott absztinencia és az alkoholtól való tartózkodást pártolók társasága érvényesült. A szóban forgó kutatás során újra elemezték ezeket az adatokat, hogy megállapítsák, van-e különbség a két nem között a ható tényezők tekintetében. A férfiak és nők esetében is az anonim gyűlések fokozták az önbizalmat és a képességet arra, hogy helytálljanak a kockázatos szituációkban, illetve inkább olyan emberek társaságát kezdték keresni, akik tartózkodtak az alkoholfogyasztástól. Mindkettő kétszer olyan erősnek bizonyult férfiak esetében. A nőknél javult az a képesség, hogy ellenálljanak a csábításnak, ha szomorúak vagy lehangoltak voltak.

"Férfiaknál szinte egyáltalán nem figyeltünk meg hasonlót, a nőknél viszont ez segített leginkább józannak maradni, vagy legalább mérsékelni az ivást" - mondta el Hoeppner. "Az anonim gyűlések a férfiakat és nőket is segítik abban, hogy a kezelést követően is józanok maradjanak, mert olyan közösségekbe juthatnak el, akik az alkoholmentességet részesítik előnyben, illetve könnyebben küzdenek meg a kihívást jelentő helyzetekkel is." "Az alkoholizmusból való kigyógyulás szempontjából a nők számára kiemelkedő fontosságú volt a negatív érzelmi állapotok kezelésének képessége, mely a férfiak esetében nem játszik szerepet" - tette hozzá Kelly. "További kutatások szükségesek azonban ahhoz, hogy teljes egészében feltérképezhessük és megérthessük az Anonim Alkoholisták gyűlésein való részvétel biopszichológiai hatásait."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32724

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +21 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szerdán délelőtt keleten pár órára kisüthet a nap, másutt az erősen felhős égből eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag