Magyar hálapénz, európai rekord

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Európában Magyarországon fizetnek a legtöbbet a betegek az orvosoknak akkor is, ha nem muszáj, vagyis hálapénzként. S ez az összeg egészségügyi reform ide, vagy oda - nem csökken.
A Tárki hálapénzkutatása szerint Magyarországon a helyzet változatlan. Négyévente mérik fel a betegek és az orvosok közötti pénzmozgásokat, s a nemrég befejezett kutatás szerint az egészségügyi reformok sem csökkentették az emberek fizetési hajlandóságát.
A különböző kutatóműhelyekben készült elemzések az elmúlt években körülbelül 30 és 100 milliárd forintra taksálták az orvosoknak adott külön pénz összegét. Az, hogy ennyire tág határok között mozog a becslés, jelzi hogy a helyzet nem alkalmas a pontos adatok felvételére. Annyit azonban a felmérés tudott rögzíteni, hogy noha az egészségügyben az ilyen jellegű önrészfizetés más európai államokban sem ismeretlen, a magyaroknál szinte senki nem áldoz többet e célra. Jelzésértékű, hogy az uniós csatlakozási folyamatban készült monitoringjelentések kizárólag Magyarország esetében hívták fel a figyelmet a hálapénz jelentőségére. Megemlítve azt is, hogy a lakosság kevéssé a korrupció részének, inkább bevett jelenségnek tekinti azt. Lényegében ezt visszaigazolja a Tárki négyévenként ismételt hálapénz kutatása is. A vizsgálatokból rendre kiderül, hogy az emberek általában véve negatívan ítélik meg ezt a jelenséget, konkrétan viszont, amikor orvoshoz kerülnek, nagyon sokan mégis fizetnek. A politika 1999 óta számos alkalommal "vette" pergőtűz alá a hálapénzt, az elporlasztására indított akciók azonban nem sok eredményt hoztak.
A legfrissebb, novemberi Tárki és az Image Factory kutatásából kiderül: nem lett kisebb az utóbbi négy évben azok aránya, akik hálapénzt fizettek a háziorvosnak. Az orvosok - a 2007-es eredmények szerint - legnagyobb eséllyel a hölgyektől, illetve a nyugdíjasoktól számíthatnak a hálapénzre. Ezen belül is különösen a budapestiektől. A kórházi orvosok öszszességében már ritkábban kapnak borítékot, a szülészeknek továbbra is szinte mindenki fizet hálapénzt. A megkérdezettek szerint a betegek negyede ad a háziorvosnak hálapénzt. A kórházi orvosokkal kapcsolatban azonban már nincs területi különbség.
Az adatok árnyaltabb vizsgálatával kiderül, hogy a hálapénz alig csökkent a szülészek, és a sebészek körében. A kutatás megállapítja azt is, hogy szinte kötelezőnek érzik az emberek az említett két szakmában a boríték átadását. S csak a paraszolvencia rangsorában ezután következő két szakma, a gyermekorvos és belgyógyász esetében jelez valóban hálát a külön pénz.
A Tárki és az Image Factory szakemberei az úgynevezett Társadalmi Klíma Riport címmel készült kutatásukban reprezentatív minta alapján ezer felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg novemberben a hálapénzről.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +21 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szerdán délelőtt keleten pár órára kisüthet a nap, másutt az erősen felhős égből eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag