A nőkön is gyakori a csirkebőr

A keratózis pilárisz
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

akne, pattanás, bőrbetegségek, csirkebőr

Kevesen beszélnek róla, pedig gyakori elváltozás a bőrön az úgynevezett keratózis pilárisz, amely hegyes pattanások rengetegét jelenti, első sorban a felkaron és a farpofán. Idővel általában elmúlik és a hidratálás is jót tesz.

Főleg nőknél gyakori bőrelváltozás a keratózis pilárisz nevű rendellenesség, amelyet kinézete miatt a köznyelv csak csirkebőrnek nevez. Az elváltozást az okozz, hogy az elhalt sejtek szarudugót alkotva töltik ki a szőrtüszők nyílását, amelyek hegyes pattanásokat okoznak, leggyakrabban a felkarokon, combokon és a farpofákon. Főleg gyermekeknél az arcon is lehetnek elváltozások. A keratózis piláriszban szenvedők tünetei télen a legfeltűnőbbek, a pattanások nyárra általában maguktól eltűnnek.

Forrás: Wikipedia Commons

A keratózis pilárisz idővel magától gyógyul. A pattanásokat el lehet tüntetni vizet és szalicilsavat tartalmazó vazelin alkalmazásával, de gyakran alapozóval és púderrel próbálják leplezni a csúnya tüneteket. Ez viszont azért nem jó megoldás, mert az erősen fedő sminkek alapanyaga kifejezetten rosszat tesz ezeknek a gyulladásoknak. A szappant és a dörzsölést is kerülni kell, mert a bőrradírozástól ezek a pattanások csak még jobban begyulladnak, bevörösödnek. A bőr hidratálása viszont jó hatást ér el.

A keratózis pilárisz oka ismeretlen, bár egyes családokban gyakrabban fordul elő, így feltehetően öröklődő kórkép. Ellentétben az arcon megjelenő pattanásokkal, melyek a túlzott olajtermelődésre vezethetők vissza, itt épp ellenkezőleg, a túlzottan száraz bőr az alap. Jó hír viszont, hogy a bőr elváltozása és a pattanások csak kozmetikai, esztétikai problémát jelentenek, komolyabb szervi rendellenességre nem utal.

Bár a csirkebőr közel sem kap akkora publicitást, mint például a narancsbőr, nagyon sok embert érint, köztük ismert sztárokat is.
Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag