Mégsem olyan káros a mobiltelefon

A Murciai Egyetem munkatársai szájnyálkahártyából vett minták alapján vonták le következtetésüket, miszerint a mobil eszközök keltette rádióhullámok nem károsítják a genetikai állományt.

A szájnyálkahártya hámsejtjei igen közel vannak a mobiltelefonok keltette mikrohullámok forrásához, emiatt ezen régió alkalmasnak tűnik, hogy detektálni lehessen a mobilozás okozta DNS-károsodást, a sejtekre gyakorolt toxikus hatást, illetve az ébredő sejtosztódási választ. A mobiltelefonálás a mikrohullámú technológiára épül, az alkalmazott hullámhossz 300 és 2100 MHz közötti.
A nemzetközi ajánlások számos óvintézkedést írnak elő a nem-ionizáló sugárzások esetén, melyet számos országban elfogadnak. Az alacsony energiájú, magas frekvenciájú sugárzás azonban kétségtelenül befolyásolja az élő sejtek működését, ennek ellenére idáig nem sikerült egyértelműen bizonyítani, vagy elutasítani a kapcsolatot mobilhasználat, illetve a fejfájás, agytumorok, hallási rendellenességek, és a nyálmirigyek megváltozott működése között.

A Gertner Intézet (Izrael) munkatársainak 2008-as vizsgálata szerint a túlzott mobilozás növeli a fültőmirigy rosszindulatú daganatainak kialakulási kockázatát. Az Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology oldalain napvilágot látott tanulmány ugyanakkor bizonyítja, hogy az intenzív mobilhasználat növeli a fültőmirigy nyáltermelését, és térfogatát. Folyamatban vannak törvényszéki döntést igénylő esetek is, például az olasz Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy ok-okozati kapcsolat van a mobilozás és az agydaganatok kialakulás között - az ítélet egy konkrét eset alapján született, ahol egy beteg a füléhez közeli daganatát az elektromágneses sugárzásnak tulajdonította.Ugyanakkor spanyol kutatók igyekeznek cáfolni az ilyen irányú feltételezéseiket. Vizsgálatukba 50 egészséges, európai származású, 20 és 40 éves kor közötti egyént vontak be (16 férfit, 34 nőt). Minden alanytól mintát vettek a szájüreget bélelő nyálkahártyából, mindkét oldalról. A kétoldali mintákat összevetették a mobiltelefonálás során preferált oldallal is. Emellett az elemzésbe bevontak egyéb tényezőket is (életkor, nem, testmagasság, testtömeg, daganatos megbetegedések, dohányzási és alkoholfogyasztási szokások, kémiai karcinogéneknek és fizikai besugárzásnak való kitettség, étkezési szokások). A mobilozási gyakorlatnál az oldal mellett figyelembe vették az időtartamot, illetve a headset használatát is. A vizsgálatban több gyártó készüléke is szerepelt

Az Oral Diseases novemberi számában bemutatott szövettani és genetikai elemzés szerint a preferált oldalon nem volt nagyobb a sejtkárosodás, vagy a genetikai károsodás mértéke, és azt semmilyen módon nem befolyásolta a mobilozás mértéke sem. Mindazonáltal a témát övező ellentmondások feloldása újabb vizsgálatokat tesz szükségessé.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag