A hipertóniások megyéje?

Ajkára érkezik az Egészségváros
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

egészségügy, Veszprém megye, magas vérnyomás

Újabb állomásához érkezik a Richter Egészségváros rendezvénysorozata, ezúttal Ajkán várják az ingyenes szűrővizsgálatokra a helyieket. Veszprém megyében kiemelkedően magas a hipertóniások, elhízottak aránya.

Magyarországon (mint általánosságban Európában) az elmúlt 35 év legjelentősebb demográfiai változása, hogy a 14 év alattiak számának folyamatos csökken, míg a 60 éven felüliek aránya nő. Ez természetesen meghatározza a legfőbb egészségügyi problémákat. Az egészségügyi ellátórendszernek alapvetően más jellegű problémákkal kell szembesülnie, mint korábban. A fertőző betegségek visszaszorultak, míg a krónikus megbetegedések gyakoribbá váltak. A születéskor várható élettartam Veszprém megyében a férfiaknál 68, a nőknél 76 év. Mint az a statisztikai adatokból kiderült, a megyék között Veszprémben a legalacsonyabb a gyermekvállalási kedv, itt ezer lakosra csak 9 élve születés jut.

Magas a Veszprém megyeiek vérnyomása

A gyermekeknél a leggyakrabban az endokrin rendszert, illetve az anyagcserét érintő, táplálkozási betegségeket diagnosztizáltak. E betegségtípus közül a leggyakrabban a kalóriatöbblet miatti elhízást állapították meg: néhány év alatt közel 25%-kal nőtt a túlsúlyos gyerekek aránya! Gyakori betegség még a gyermekek körében a vér és vérképző szervek megbetegedései közül a vashiányos vérszegénység. A régióban (az elérhető statisztikai adatok szerint) több mint 6000 esetben diagnosztizálták a szem valamely megbetegedését, illetve hasonló számban az asztmát. A deformáló hátgerinc-elváltozások szintén gyakoriak, ez egyrészt egyre több gyereket érint, és az országos átlagnál is magasabb az előfordulás aránya.

A háziorvosokhoz bejelentkezett felnőttek megbetegedései között kiemelkedő a magas vérnyomásban szenvedők aránya. Ráadásul az elmúlt 10 évben közel 11 százalékkal nőtt a diagnosztizált hipertóniások száma. Ez az országos átlaghoz viszonyítva is magasabb. A második leggyakoribb krónikus betegség a diabétesz: ez szintén több veszprém megyeit érint, mint az ország más területein élőt. A cukorbetegek aránya közel 15%-kal nőtt az elmúlt évtizedben. A harmadik helyen a leggyakrabban diagnosztizált problémák közül a csigolyák különböző bántalmai (spondylopathiák) állnak.Kevesebb daganatos beteg

A halálozás főbb halálokok (betegségcsoportok) szerinti megoszlása az országos trendet követi. A halálozások több, mint négyötödét négy betegségcsoport teszi ki: szív-érrendszeri betegségek, daganatok, emésztőszervi betegségek, légzőrendszeri betegségek, ehhez csatlakozik ötödikként a külső tényezők okozta halál (pl. balesetek, mérgezések). A keringési betegségek miatt bekövetkező halálozás aránya kiemelkedően nagy: az összes halálozás fele ennek a betegségcsoportnak a következménye. Ugyanakkor kedvező adat, hogy az országos átlaghoz viszonyítva Veszprém megyében az egyik legalacsonyabb volt a keringési betegségekből, illetve a daganatos betegségekből következő halálozás.

A kardiológiai betegségek közül az ischiémiás szívbetegség a leggyakoribb, és leginkább a 65 év feletti korosztályt érinti. A daganatos megbetegedések leggyakoribb fajtája a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata. A betegségre jellemző, hogy háromszor olyan gyakran fordult elő férfiaknál, és inkább a 40 év fölötti korosztályt érinti.

Sajnos, maguk a betegek sem látják túl kedvezőnek az egészségi állapotukat: egy néhány évvel ezelőtti felmérésből kiderült, hogy a nőknek csupán 34%-a tartotta egészségi állapotát jónak/nagyon jónak, míg a férfiaknál ez az arány 49% volt, ami az országos átlagot nem érte el. Ugyanakkor az eredmények mást bizonyítanak! Ha valaki rendszeresen részt vesz szűrővizsgálatokon, akkor sok, egyébként halálos betegséget időben fel lehet fedezni és természetesen meg is lehet tenni a megelőző lépéseket, legyen szó akár a gyógyszeres kezelés megkezdéséről, akár az életmód megváltoztatásáról. Sokan nincsenek tisztában olyan alapértékeikkel, mint a vérnyomás, a vércukorszint vagy éppen a testtömeg-index, pedig ezek ismeretében többet is meg lehetne tenni az egészség megőrzése érdekében. A szűrővizsgálatok elvégzéséhez nagyszerű alkalom kínálkozik az Egészségvárosban, ráadásul a megjelenéssel a helyi kórházat is támogatják az érdeklődők!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag