Harcművészet, tánc, sport, játék: capoeira

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Több száz éve brazil ültetvényeken kezdődött: a rabszolgák kört alkottak, és játékos tánclépésekkel álcázták a kemény harcművészeti elemeket, az önvédelmi edzést, hogy uraik ne szerezzenek tudomást a tiltott testgyakorlásról.

Történelmi emlékeket őriz

A capoeira az Afrikából Dél-Amerikába hurcolt néger rabszolgák sorsához kötődik. A napi munka után szálláshelyeikre térve, énekelve, esetleg hangszeres zene kíséretében ezzel a speciális körtánccal, ügyességi játékkal, akrobatikus elemekben bővelkedő harcművészettel töltötték az időt. Mivel az ültetvényesek nem engedélyezték a testi erőt (és az öntudatos ellenállást) fejlesztő küzdősportok, harcművészet gyakorlását, a zene, a játék, a tánc szolgált álcázásul.

Hogy ettől a sajátos edzésformától a valódi küzdelem sem állt távol, az akkor bizonyosodott be, amikor a rabszolgák a XVII. században fellázadva uraik ellen, kis autonómiákat hoztak létre, amelyek közül egy-kettő közel száz évig fennmaradt, és - a capoeira harcosok segítségével is - megőrizte önállóságát a portugál ültetvényesek uralmával szemben. Az 1882-es rabszolga-felszabadítás után akadtak, akik ezt a harcművészetet a bűnözés világában hasznosították, ez időben el is fajult a capoeira annyira, hogy évtizedekig tiltották, elzárással büntették a művelőit. Csak 1937-ben engedélyezték az edzőtermi oktatását, azóta lehet újra gyakorolni.

Egymásra figyelve

Egy kemény küzdelem, amelyben a felek nem törekednek egymásnak sebet, fájdalmat okozni, amely egymás kölcsönös védelmén, tiszteletén alapul - lehetséges ez? Igen, a capoeira ilyen küzdősport: itt nem verekednek, hanem a ritmusos ének, zene ütemére táncolnak, játszanak, nem a nyers erőt, hanem a furfangot, a hajlékonyságot, az ötleteket díjazzák. A cél, hogy a másik kibillenjen egyensúlyi helyzetéből, átmenetileg "harcképtelenné" váljon. Rúgások, ütések, földre vitelek vannak benne, de legjobban a technikásan kivitelezett elmozgásokat, hajlékony eltáncolásokat, akrobatikus elemeket ismerik el, a harc maga inkább imitált, "nem vérre megy a játék".

Körben állva, zenére, ritmusra végzik, miközben a "harcos" csoport mindegyik tagja átérzi és erősíti is a koncentrált figyelemmel követett, művészien kidolgozott, ritmusra végzett mozdulatsorokból felszabaduló energiát. Művelői szerint a test és a lélek teljes összhangját igényli ez a mozgásforma, így szellemi felfrissülést, pozitív gondolkodást, harmonikusabb életszemléletet is nyújt a test edzésén kívül. Erősíti a megfigyelőképességet, a gyors reflexeket és a kreativitást. Nem utolsó sorban pedig lélekgyógyító, testvéries közösségi élményt, hagyományőrző öntudatot is kínál ez a harcos, zenés, énekes, összetett tevékenység. Így gyógytornaként, sérült gyermekek mozgáskoordinációjának fejlesztéséhez is ajánlják.

Régi mozgásforma új köntösben

Ez az afro-brazil küzdősport mára egyre népszerűbb mozgásformákká alakult. Aerobik jellegű változata ötvözi a táncos és a harcművészetre jellemző gyakorlatokat, növeli az állóképességet, ruganyos testalkatot, szálkás izmokat formál. Leginkább a hát-, a comb-, a has-, és a farizomra hat, de a teljes testet megdolgoztatja, így például fogyókúra mellett is hatékony edzésformának bizonyult.

Világszerte számos olyan capoeira közösség, iskola, csoport működik, amely a harcművészeti jelleget domborítja ki: a tudás, a kor tiszteletén alapuló belső hierarchiával, tudatos kultúra-, hagyományőrzéssel műveli ezt a sportot. Ma már Magyarországon is elérhető, edzőtermekben, dvd-ken hatékony mozgásformaként is elsajátítható, aki pedig az igazi capoierát, annak művészetét, filozófiáját szeretné megismerni, találhat itthon is ezzel foglalkozó klubokat, csoportokat.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag