Akik rettegnek a hányástól

Az emetofóbia
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

hányás, fóbia, emetofóbia

Az emetofóbia azt jelenti, hogy valaki retteg a hányástól. Az ebben szenvedő betegek csak olyan helyre mernek kimozdulni, ahol van a közelben mosdó.

A 19 éves Anna Roberts Southwick-ből folyton attól tart, hogy rosszul lesz és hánynia kell, ezért csak olyan helyen mer tartózkodni, ahol 100 méteren belül talál egy wc-t. A lány fóbiája miatt képtelen a normális életre, állást sem mer vállalni, és szinte sosem megy el otthonról, emiatt már barátai is alig vannak.

Az emetofóbia a hányástól való rettegés (Fotó: Europress)

Az emetofóbia a hányástól való rettegés
(Fotó: Europress)

"Azt sem szeretem, ha másokról hallom, hogy rosszul vannak, a legnagyobb félelmen azonban az, hogy egyszer nyilvános helyen fogom elhányni magam. Legbiztonságosabban a saját otthoni vécénkben érzem magam, ám, ha egy családtagom az otthoni fürdőszobában lesz rosszul, legalább egy hónapig kerülöm azt a helyet is" - számolt be állapotáról Anna, aki ugyan valójában csak nagyon ritkán van rosszul, mégis állandóan takarít és fertőtlenít, nehogy bármi miatt megbetegedjen. Az ételekkel is nagyon óvatosan bánik, mindent annyira átsüt, hogy már szinte odaégeti, új ételeket meg sosem mer kipróbálni, mert nem tudja, nem éppen attól lenne-e rosszul.

A lány fóbiája még 11 éves korában alakult ki, amióta azonban befejezte a gimnáziumot, fóbiája teljesen eluralkodott rajta, és egyelőre semmilyen kezelés nem használt nála. Amint arról David Samson klinikai hipnoterapeuta, aki főként fóbiás betegekkel foglalkozik, beszámolt, az emetofóbia, vagyis a hányástól való rettegés elsősorban a lányokat érinti, és általában a tizenéves kor elején alakul ki. Kezdetben csak nagyon válogatóssá válik a beteg, aggódik az élelmiszerek lejárati ideje miatt, nem mer házon kívül enni, később pedig egyre megszállottabbá válik a viselkedése, sokan a terhességet sem merik bevállalni, nehogy hányniuk kelljen. A gyógyulás nagyon sokáig eltarthat, van, akinél a gyógyszeres kezelés működik, másoknak tanácsadásra, netán kognitív viselkedésterápiára van szükségük.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Tamás Katalin
gyermekgyógyász-gasztroenterológus
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag