Éjszakai műszak? Dolgozzon vörös fénynél!

A hörcsögökön végzett kísérlet eredményei szerint az éjszakai fény színe jelentősen befolyásolhatja a kedélyállapotot, akár éjszakai műszakban is.

A Journal of Neuroscience augusztusi számában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a kék vagy fehér éjszakai fénynek kitett hörcsögök több depressziós tünetet mutattak, és több depresszióval összefüggő elváltozás zajlott le az agyukban, mint azoknak, amelyeket vörös éjszakai fény behatása ért. Csak azok a hörcsögök szerepeltek még a vörös fénynek kitett állatoknál is jobban, amelyek teljes sötétségben aludtak.

Tudta?

A fáradt váltott műszakosoknál gyakoribbak a munkahelyi és közlekedési balesetek, különösen a munkába jövet és menet. Az alváshiány ingerlékenységgel, türelmetlenséggel, szorongással és depresszióval társul, a gondolkodás és a mozgás lelassul, a munkateljesítmény rosszabb lesz. Olvasson bővebben itt!

Bár az állatkísérletek eredményeit nem feltétlenül lehet mindig reprodukálni az emberekben is, az eredmények Randy Nelson, az Ohio Állami Egyetem kutatója szerint fontos lehet azoknak az éjszakai műszakban dolgozó embereknek a szempontjából, akik hajlamosak a kedélybetegségekre.

Az éjszakai műszakban dolgozóknak lehet megoldás

"Eredményeink azt mutatták, hogy ha a megfelelő helyzetben vörös fényt használhatnánk az éjszakai műszakban dolgozók számára, talán nem tapasztalnák meg a fehér fény által az egészségükre gyakorolt negatív hatásokat" - magyarázta Nelson. "Méréseink szerint a legrosszabb állapotban azok a hörcsögök voltak, amelyeket kék fénynek tettünk ki, ezeket követték a fehér fénynek kitett állatok. Bár a teljes sötétség bizonyult a legjobbnak, a vörös fény sokkal kedvezőbb hatással volt az állatokra, mint a többi vizsgált hullámhossz."

A fáradt váltott műszakosoknál gyakoribbak a munkahelyi és közlekedési balesetek


A műszakokban dolgozókon kívül mások számára is előnyös lehet a számítógépből, televízióból és más elektronikus eszközből származó fény korlátozása. Ha pedig feltétlenül szükséges a fény, úgy látszik, a fény színe is számít.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt továbbra is sok lesz felettünk a felhő, de nyugaton helyenként elvékonyodik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag