Hogyan gyógyítható az izomgyulladás?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Milyen gyógyszerekkel kezelik általában a krónikus izomgyulladásban szenvedő betegeket? Hatásos a torna, a fizioterápia? Kérdések és válaszok.

Milyen gyógyszerekkel kezelhető a miozitisz?

Igazolt betegség esetén a kezelési stratégia függ attól, hogy milyen súlyos az izomgyengeség (fenyeget-e légzési elégtelenség vagy fennáll-e félrenyelés veszélye), vannak-e belső szervek érintettségére utaló jelek, nem áll-e a háttérben rosszindulatú daganatos betegség.
Mint a legtöbb kórkép esetében, itt is fontos a korai, hatékony terápia. Ezért a diagnózist követően a kezelést haladéktalanul meg kell kezdeni, és ha az egyik gyógyszer nem hat, akkor váltani kell más készítményre. A miozitiszek kezelésében a szteroidok adása még ma is első választás, ugyanis erre a betegek kétharmada jól reagál. Legjobb, ha a kezelés az első tünetek jelentkezését követő 3 hónapon belül megkezdődik. A kezdeti adagot és a beviteli formát (tabletta vagy injekció) a tünetek súlyossága szabja meg. Amikor egy hónapos kezelés után hatást észlelünk, a dózist lassan, fokozatosan csökkentjük a fenntartó adagra, amit aztán hónapokig kap a beteg. Ha viszont két hónapon belül nem csökken jelentősen az említett izomenzimek szintje és nem következik be megfelelő izomerő-növekedés, akkor a terápia hatástalannak tekinthető, és váltani kell.

A szteroidokra nem reagáló esetekben más immungátló szert szoktunk alkalmazni. Ilyen hatékony szerek a metotrexát, azatioprin, ciklofoszfamid és ciklosporin. Dermatomiozitiszben, különösen a bőrtünetekre igen hatékony a klorokvin.

Vannak olyan sürgető helyzetek (pl. a beteg már kezdetben sem reagál szteroidra, fenyegető légzési elégtelenség, súlyos nyelészavar áll fenn), amikor ezeket a szereket eleve együtt adjuk a szteroidkezeléssel. Az említett gyógyszereket akár kombinálni is lehet. Összességében a kezelést egy-két évig szükséges folytatni.

Vannak-e új, biztató gyógyszeres kezelési lehetőségek?

Nem új, de az említett gyógyszerek hatástalansága esetén megpróbálhatók a nagydózisú emberi immunglobulin készítmények. Sajnos nagyon drágák, de kritikus helyzetben (lásd fent) hatékonyan befolyásolhatják az autoimmun választ.

Számos gyógyszerrel végeznek klinikai vizsgálatokat (pl. mikofenolát mofetil, fludarabin, takrolimusz), melyek esetleg a jövőben felkerülhetnek a kezelési palettára. Más autoimmun betegségekhez hasonlóan miozitiszekben is vannak próbálkozások biológiai terápiával, ami fehérjetermészetű, az immunrendszer egy meghatározott pontján ható, hatékony gyógyszerek alkalmazását jelenti. Így infliximabbal, rituximabbal vannak egyelőre kis betegszámon történt klinikai vizsgálatból származó tapasztalatok.

Milyen egyéb, nem gyógyszeres próbálkozások vannak?

Több autoimmun betegségben is próbálkoznak plazmaferezissel , mely vércserét jelent. A káros, a miozitisszel együtt járó antitestek, immunkomplexek, gyulladásos fehérjék eltávolítása, majd egészséges plazma visszaadása segíthet a gyógyszerekre kevésbé reagáló betegeken.

A saját vérképző-őssejt-átültetés , mint valóban "végső megoldás", szintén segíthet a legsúlyosabb betegeken. Ennek azonban igen nagy a kockázata, így valóban csak a más kezelési módszerekre egyáltalán nem reagáló betegekben, nagyon szigorú feltételek mellett, speciális központokban alkalmazzuk.

Javít-e a betegek állapotán a torna, fizioterápia, rehabilitáció?

A gyógyszeres kezelés mellett igen fontos kiegészítő kezelés a fizioterápia. Az aktív gyulladás idején az aktív (beteg általi) mozgatás nem nagyon ajánlott, de ekkor is szükséges az ízületek mozgásterjedelmének megtartása, az izomerő javítása érdekében a gyógytornász által végzett passzív mozgatás.

A légzőizmok érintettsége, légzési zavar esetén különösen fontos a légzőtorna, melyet szintén a gyógytornász tanít meg.

Amikor a gyulladás már javult, és a gyógyszereket is sikerült csökkenteni, tartósan (hónapokig-évekig) javasolt az aktív tornagyakorlatok végzése. Tartós izomgyengeség és mozgáskorlátozottság esetén válhat fekvőbeteg intézeti rehabilitáció szükségessé.

A többi autoimmun kórképhez hasonlóan miozitiszben is fontos a káros szenvedélyek, elsősorban a dohányzás kerülése, a rendszeres mozgás, torna, egészséges táplálkozás, valamint a szigorú, autoimmun-reumatológiai centrumokban végzett gondozás.

Cikkünk forrása a SpringMed Kiadó Kérdezz! - Felelek! sorozatának Autoimmun betegségek (2009.) című kiadványa. A kötet csaknem 100 kérdést és feleletet tartalmaz, közérthető nyelven, szakavatott immunológus orvos szakértők (dr. Szűcs Gabriella, dr. Szekanecz Zoltán) tollából.


Megrendelhető a SpringMed Kiadó webáruházában.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32417

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag