Új módszer a daganat felismerésére

Kövessen minket!

A modern képalkotó diagnosztikai berendezések már jóval több információval szolgálnak a daganatos betegről, mint amennyit a radiológusok felhasználnak. A CT- és az MRI-készülékek adatainak újfajta elemzésével a rákgyógyítás is nagyot léphet előre.

"Kőkorszakban üldögélünk" - jelentette ki Dr. Palkó András, a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának igazgatója annak kapcsán, hogy még mindig csak az alapinformációkra , azaz a tumor méretének meghatározására és a kontrasztanyag-halmozás mértékére koncentrálnak a képalkotó vizsgálatokon. Pedig a rendelkezésre álló képalkotó diagnosztikai berendezések ennél már jóval több információval tudnak szolgálni a radiológusok számára.

Kétszer ennyi MR kellene, hogy az átlagot hozzuk

Bár az elmúlt években rengeteg új CT- és MR-készülék állt üzembe Magyarországon, a sajtóban elsősorban a hiányuk miatti hírek váltották egymást. A képalkotó diagnosztikában legnagyobb magyar magánszolgáltatónak számító cég vezérigazgatójával beszéltünk a hazai helyzetről. A cikket az alábbi linkre kattintva olvashatja el!

Mit láthat a radiológus?

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kiadványa szerint a mai CT- és MRI-készülékekkel például a tumorokban észlelhető véráramlás (perfúzió) is elemezhető, ezt a funkciót azonban szinte soha nem használják. Pedig a tumor belső véráramlásának változásai egy-egy terápia hatására hamarabb bekövetkeznek, mint a milliméterben alig mérhető méretváltozások vagy a kontrasztanyag jelintenzitásának változása. Palkó András szerint a fejlett radiológiai módszerekkel a daganatok méretén és alakján túl a tumor szerkezetét, a benne végbemenő áramlásokat is elemezni tudják, ennek pedig szerepe lehet a tumor altípusának megállapításában, illetve a terápia hatékonyságának felmérésében.

A radiológusok jóval hatékonyabban ki tudnák használni a képalkotó berendezéseket
A radiológusok jóval hatékonyabban ki tudnák használni 

Dr. Hideghéty Katalin sugárterapeuta, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának docense megjegyezte: a betegellátásban dolgozó szakorvosok sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy akár a saját intézményükben működő képalkotó berendezésekkel is milyen vizsgálatokat lehet elvégezni a szokásos diagnosztikán felül.


Változást a szakember szerint az hozhatna, ha a radiológusok nemcsak végrehajthatnák a vizsgálatokat, amelyeket a klinikusok kérnek a betegeik számára, hanem önmaguk is - mint a beteg kezeléséről döntő onkoteam aktív résztvevői - javaslatot tehetnének a további vizsgálatokra. A szakmai konzultáció és a technológiai lehetőségek persze csak az egyik szeletét adják a problémának, a mindennapi realitásokat a szakember-kapacitás és a társadalombiztosítási finanszírozás szabja meg - tette hozzá a szakember.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +14 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a ködök sokfelé tartósan megmaradnak, helyenként fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag