Egyszerűsödhet a májdaganatok diagnózisa

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A GE Healthcare üzletága (GEHC) 2009 áprilisában indította el 221 millió forint összköltségű szegedi kutatás-fejlesztési projektjét a Szegedi Tudományegyetem bevonásával, amely idén márciusában zárult.

A projekt célja olyan új orvosi szoftver fejlesztése volt, amelyek a széles rétegeket érintő daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítik elő.

A "Duál-energiás-CT technológián alapuló tumor diagnosztikai és terápiatervező eszközök kutatása és piacképes klinikai alkalmazásba integrálása" - elnevezésű projektet a cég Szegeden valósította meg.

"Örömmel számolhatok be arról, hogy a projekt eredményeit hasznosítva idén elindult egy új klinikai szoftver fejlesztése, amely teljes mértékben a GEHC magyarországi mérnökségéhez köthető. A szoftver a máj daganatos megbetegedéseinek diagnózisát, a terápia tervezését, valamint a terápia nyomkövetését egyszerűsíti fejlett orvosi képfeldolgozó technológia alkalmazásával. A szoftver elterjedése révén világszerte javul a daganatos megbetegedésben szenvedő betegek kezelése, ezzel mi is hozzájárulunk a rák gyógyításához" - nyilatkozta Dr. Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetője.

A WHO 2008-as adatai alapján a rák világszerte a vezető halálok, amelyből a májrák a harmadik leggyakoribb ráktípus. A KSH adatai szerint a daganatos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozás Magyarországon nagyon magas: 2010-ben az összes halálozás 28 százalékáért a daganatos betegségek feleltek. Ezzel a rák a második leggyakoribb halálok a szív-és érrendszeri megbetegedések után.A projekt 2012. március 31-én zárult. Eredményei között szerepel, hogy elkészült egy májra specializált alkalmazás prototípusa, amely lehetővé teszi CT felvételeken a máj automatikus kontúrozását, a máj fő érhálózatának meghatározását, az érhálózat alapján a máj belső szerkezetének megjelenítését, valamint a máj virtuális sebészi vágását. Ezen komponensek egyszerűsítik a máj kóros elváltozásai által érintett területek pontos meghatározását, jelentősen növelve a diagnózis és a terápia-tervezés megbízhatóságát, ezzel javítva a betegek túlélési esélyeit.

A fentieken felül létrejött egy klinikai kutatást támogató prototípus, amely lehetővé teszi egy adott szerven belüli tumorok automatikus detektálását, összetett szerkezetű tumorok kontúrozását, illetve duál-energiás CT felvételek esetén a vizsgált tumorok anyagi összetételének meghatározását. Ezen funkciók integrálása olyan bonyolult klinikai műveletet tesz lehetővé, mint az egy szerven belül található tumorok össztérfogatának meghatározása, amely nagyon fontos terápia követés során, és a jelenleg elterjedt szoftverekkel csak becsülhető.

A cég lehetőséget ad kutató-fejlesztőinek, hogy saját elképzeléseiket megvalósítsák, ezáltal növelve a fejlesztések hozzáadott értékét. A szegedi K+F iroda fiatalos csapata döntő részben az SZTE-n végzett programtervező matematikusokból áll, az együttműködés 2001 óta sikeres. A lezárult kutatásban a Radiológiai Klinika, az Onkoterápiás Klinika és az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vett részt, ezáltal segítve a GEHC által gyártott és fejlesztett eszközök minél pontosabb illeszkedését a klinikai igényekhez. Az egyetemmel közös kutatás eredményeit több rangos hazai és nemzetközi konferencián publikáltuk.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32743

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt észak felől tovább szakadozik, vékonyodik a felhőzet, de sokfelé mindig erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag