Dombóváron is mindenkinek tennie kell az egészségéért

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Szeptember 28-án Dombóvárra látogat a Richter Egészségváros. A Szent Lukács Kórház ügyvezető igazgatója, dr. Kerekes László 2500 fős részvételre számít, a befolyó összegből pedig első sorban a szülőszoba felújítására költenének.

A dombóvári Szent Lukács Kórház mekkora területért felelős, hány embert látnak el?

Három járás, Dombóvár, Tamási és Sásd lakosságának ellátásáért vagyunk felelősek, de minden szakterülethez külön körzet tartozik. Átlagosan szakterületenként 60-80 ezer főt jelent ez, de például a fekvő rehabilitáción 150-180 ezer fő tartozik hozzánk.

Hány fővel működik a kórház és hány ággyal?

Összesen 380 ágyon működünk. Ebből 120 aktív és 260 krónikus ágy, mely utóbbi 198 rehabilitáció, 39 ápolási és 23 krónikus belgyógyászati ágyból tevődik össze. Az állományi létszám 545 fő, ezen felül 70-75 közreműködő vállalkozó orvosi szerződéses dolgozónk is van. Utóbbiak első sorban a szakrendelőben dolgoznak, vagy csak ügyeletet vállalnak, nem teljes munkaidőben.

Melyek a legfontosabb, legkiemeltebb szakterületek, osztályok?

Közösségi, többprofilú korház vagyunk. Az alapszakmákat - sebészet, szülészet, intenzív terápia például - lakóhelyhez közeli aktív ellátást nyújtunk. Ami a különlegességünk, hogy gyógyvízre épülő mozgásszervi és kardiológiai rehabilitáció is van nálunk. Ezen felül kiterjedt járóbeteg-ellátást folytatunk: Dombóváron és Tamásiban is üzemeltetünk rendelőintézetet.

Dombóvár és környékén van-e olyan különleges panasz vagy betegségcsoport, ami külön figyelmet érdemel, esetleg gyakoribb az országos átlagnál?

Az irányított betegellátási rendszerben preventív szűrő tevékenységet folytattunk, ennek eredményeként azt láttuk, hogy gyakoribbak bizonyos daganatos betegségek, ám nem minden típusra igaz ez. A körzetben idősödő lakosság él, magas az átlagéletkor és a munkanélküliség is. Mivel az idősebb embereknek több egészségügyi problémájuk van és a daganatok is gyakoribbak náluk, ez magyarázza az ilyen megbetegedések magasabb számát.

Miért tartja fontosnak a Richter Egészségvárost?

Már évekkel korábban jelentkeztünk a programra, a Richter most választott ki minket. Azért tartom jó kezdeményezésnek, Magyarországon sajnos inkább betegségügyről és nem egészségügyről beszélhetünk. Az életminőség javítása, a betegségmegelőzés nagyobb hangsúlyt kellene, hogy kapjon, erre nagyon jó ez a programsorozat. Hiszen a prevenciós és oktatási programokon, tanácsadáson kívül egy olyan szemléletet közvetít a lakosságnak, hogy mindenki felelős a saját egészségéért. Főleg a fiatalok úgy gondolják, az egészség jár, pedig ez nincs így, mindenkinek tenni kell érte. Az egészség a legnagyobb érték, nem csak az egyének szintjén, de például a gazdaságban is, hiszen ha nincs egészség, nincs munkaképesség sem.

A dombóvári kórház a szülőszobát szeretné felújítani

A dombóvári kórház a szülőszobát szeretné felújítani

Kampányoltak, hirdették valahol a rendezvényt?

Mi az önkormányzattal közösen kampányoltunk, de a Richter is sokat segített. Mi plakátokat, szóróanyagokat helyeztünk ki, az egészségügyi intézményekben, háziorvosoknál, rendelőkben, a védőnői hálózatban, gyógyszertárakban. Az önkormányzat saját intézményeiben, iskolákban, művelődési házakban hirdette Dombóváron és Tamásiban is.

Milyen aktivitást, mekkora részvételt vár?

A részvételt nehéz megbecsülni, korábban átlagosan 2000-2500 fő vett részt. Remélem, hogy Dombóváron is eljönnek 2500-an, de az időjárás sokat fog számítani.

Mire tervezik költeni az Egészségvárosból befolyó összeget?

Évek óta bababarát kórház vagyunk, nagyon jó feltételeket biztosítunk a kismamáknak például a hotelszolgáltatás területén. A szülőszoba felújítása azonban eddig nem valósult meg, a reményeink szerint befolyó 4-5 millió forintot főleg erre szeretnénk költeni, de ha jut, állapotjavításra, karbantartásra, kisebb értékű műszerfejlesztésre fordítjuk.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt délkeleten változóan, másutt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, a Dunántúlon többfelé, másutt helyenként alakul ki eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag