Herecsavarodás tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 dr. Kopa Zsolt

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a herecsavarodás?

A herecsavarodás tulajdonképpen egy baleset. Hátteréről annyit kell tudni, hogy maga a here egészséges férfiak esetében a herezacskóban helyezkedik el, és tulajdonképpen az ondózsinóron lóg. Maga az ondózsinór egy hosszú vezeték, ugyanis maguk a herék nem a herezacskóban fejlődnek ki, hanem jóval följebb, a hasüregben, majdhogynem a vese magasságában, majd pedig onnan ereszkednek le a herezacskóba, ép viszonyok között még a születés előtt. Ezáltal egy hosszú ondózsinór fejlődik ki, amiben erek és idegek futnak. És itt halad egy darabig az ondóvezeték is, amely a hímivarsejteket a heréből a mellékherén át eljuttatja egészen a húgycsőig. Így kerülnek be azok az ondóba.

A probléma viszont az, hogy bizonyos esetekben előfordul, hogy az ondózsinór tengelye körül megcsavarodik. Ezt a tekeredést nevezik herecsavarodásnak, vagy más néven torziónak, aminek káros következménye az, hogy miatta részlegesen vagy teljesen elzáródik az ondózsinór verőere. Ez utóbbi azért súlyos probléma, mert a vért ez az ér szállítja a herébe, ha pedig huzamosabb ideig elzáródik, akkor elhal a here. Emiatt van az, hogy herecsavarodást esetén a here megmentésére nagyjából hat óra áll rendelkezésre.

A herecsavarodás előfordulása

Jellemzően fiatalabb férfiak körében fordul elő ez a probléma, a statisztikákból pedig kiderül az is, hogy az esetek 65 százalékában az érintett 12-18 éves fiatal. Az előfordulás gyakorisága alacsony, ugyanis évente négyezer férfiből csak egyet érint ez a baleset. Ez pedig 4 ezrelékes arányt jelent.

A herecsavarodás okai

A baleset hátterében mindig valamilyen mechanikai hatás áll, leggyakoribb forgatókönyve pedig az, hogy alvás közbeni forgolódáskor történik meg a torzió. Ilyenkor a férfiak igen heves herefájdalomra ébrednek. Nyári időszakban előfordul az is, hogy a herét vagy a herezacskót vízbeugráskor éri olyan ütés, ami miatt a vezeték megtekeredik. Hajlamosító tényező az is, ha valakinek lazábbak a szövetei, emiatt ugyanis könnyebben megtekeredhet az ondózsinór.

A herecsavarodás tünetei

A herecsavarodás első tünete egy hirtelen jelentkező, nagyfokú fájdalom. Azaz az ondózsinór véletlen megcsavarodása minden esetben heves, villámcsapásszerűen megjelenő fájdalommal jár. Emiatt ébrednek rá föl a férfiak. A hirtelen jelentkező fájdalmat követően megduzzad, megnagyobbodik maga a here is, általában pedig még följebb is húzódik. Emellett kemény tapintatúvá válik, és megszakítás nélkül nagyon fáj. Egyéb tünete a herecsavarodásnak általában nincs.

A herecsavarodás diagnózisa

A komoly panaszok miatt a beteg általában azonnal orvoshoz fordul, ritka az, hogy valaki órákon keresztül tolerálja a fájdalmat és csak másnap kérjen segítséget. Ilyenkor (teljes torzió esetén) ugyanis a here már garantáltan elhal. Maga a diagnózis úgy történik, hogy a beteg jelentkezésekor az orvos - aki az időlimit miatt szerencsésebb esetben már egyből az urológus - felveszi az anamnézist, majd tapintásos vizsgálatot is végez. Emellett a szakorvos már a speciális tüneteket is keresi, majd pedig elvégzi az ultrahangos vizsgálatot. Ez utóbbi erősíti meg végképp a diagnózist, segítségével ugyanis már láthatóvá válhatnak esetleges strukturális eltérések is, speciális ultrahangkészülékekkel pedig a keringés is vizsgálható, ami - mivel a csavarodott vezetékekben jellemzően nincs, vagy csak nagyon gyenge a keringés - szintén segít megerősíteni a diagnózist.

A herecsavarodás kezelése

Herecsavarodás esetében a here hat órán belül menthető meg, az esetek túlnyomó többségében műtéti úton. Szerencsés esetben előfordul, hogy a here spontán visszatekeredik, ilyenkor is kialakulhat azonban a szerven belül keringési károsodás. A torziót az orvosok megpróbálhatják manuálisan, műtét nélkül is visszacsavarni, ami időnként ugyan eredményhez vezet, de ez a ritkábbik eset, általában műtéti ellátásra van szükség. Ha a csavarodást hat órán belül mégsem szüntetik meg, a here pedig elhal, akkor a megoldás már csak annak műtéti eltávolítása lehet. Ideális esetben azonban az ondózsinórt műtéti úton visszacsavarják az orvosok. Ilyenkor szokás az is, hogy az érintett herét - sőt a másik oldalit is - egy-egy öltéssel a herezacskó burkaihoz rögzítik. Ezzel előzhető ugyanis meg a későbbi tekeredés.

Herecsavarodás esetén a here 6 órán belül menthető meg, műtéti úton

Herecsavarodás esetén a here 6 órán belül menthető meg, műtéti úton

A műtétet követően (felnőttkorú betegnél) célszerű nemzőképességi-vizsgálatot is végezi, hogy kiderüljön, hagyott-e a baleset maradandó nyomot. De persze ha a csavarodást időben helyreállították, akkor utólagos következményekre általában nem kell számítani.

Megelőzés

Nem igazán lehet megelőzni ezt a problémát. Ennek egyetlen módszere ugyanis az lenne, ha rögzítenék a heréket a herezacskóhoz. Ez viszont egészséges férfiak esetében nem lehet reális megoldás, így ezt a módszert csak akkor alkalmazzák, ha valakinek már volt herecsavarodása.


A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kopa Zsolt egyetemi docensnek, andrológus és urológus szakorvosnak.

Kategória: Férfi egészségügyi problémák

Orvost vagy magánrendelőt keresek Herecsavarodás kezelésére! További kérdésem van Herecsavarodás témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Gyetvai Viktóriamentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, meddőség-tanácsadó


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +21 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szerdán délelőtt keleten pár órára kisüthet a nap, másutt az erősen felhős égből eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag