A csillagjegyekről: valóság vagy misztikum?

Van benne valami?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Szécsi Katalin

  HáziPatika.com

asztrológia, ezotéria, csillagjegyek

Kinek valóság, kinek misztikum az asztrológia. A csillagok és a bolygók az égen kétségkívül valóságosak, a hozzájuk kötődő mítoszok pedig az embernek azt a sok ezer éves próbálkozását tükrözik, hogy megmagyarázza a megmagyarázhatatlant.

"Valami lehet benne"

Úgy tűnik, eleink szívesen nézegettek fel az égre, ha tudni akarták, alkalmas-e az idő a vetéshez vagy épp a csatába menéshez - Mezopotámiától Indián át egészen az azték birodalomig. A világ különböző részein egymástól függetlenül létezett rendszerek közös jellemzője, hogy a planétákat szimbólumként használták, és következtetéseket vontak le az égbolton elfoglalt, illetve az egymáshoz viszonyított helyzetükből.

Hiába is keresnénk tudományos magyarázatot a létezésére, meg kell elégednünk annyival, hogy asztrológia volt, van, és feltehetően lesz is még sokáig - addig biztosan, amíg az ember többre kíváncsi, mint amire a tudósoktól választ kaphat. Legfeljebb annyi változik, hogy az asztrológus ma már nem az eget, hanem a számítógép monitorát kémleli.

Bábeli zűrzavar

Aki egy kicsit is beleássa magát a csillagjóslás rejtelmeibe, hamar rájön, hogy hiába ugyanaz az égbolt mindannyiunk feje fölött, az asztrológusok sokféle nyelvet beszélnek - és nem csak a világ távol eső részein, hanem egymástól három utcányira is. Ez a tanulni vágyókat megijesztheti kissé, a hétköznapi érdeklődőknek viszont lehetőséget ad arra, hogy ízlésük szerint válogassanak az egyes irányzatok között; fő, hogy hitelesnek gondolják, amit hallanak.

Ez persze azoknak fontos igazán, akik valamilyen jelentős kérdés eldöntéséhez kérik az asztrológus tanácsát. A bulvárlapok rövidke heti vagy havi előrejelzéseit érdemes fenntartással kezelni: azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy szeptemberben minden Bika nyerni fog a lottón, és hogy ugyanebben az időben az összes Halak jegyűt szerelmi csalódás éri majd.

Foglalkozz velem!

A mai ember ritkán indul csatába, és a vetés alkalmas idejének megállapítását is rég a mezőgazdasági szakemberekre bíztuk. Akkor mégis miért klikkelünk olyan lelkesen a horoszkópot ígérő honlapokra, és miért megyünk el az asztrológushoz? Nagy valószínűséggel azért, mert szeretnénk, ha végre egyszer rólunk szólna valami. Mert milyen jó érzés is egy Kosnak a Kosokról olvasni: ez mindjárt azt jelenti, hogy egy olyan csoporthoz tartozunk, melynek reményeink szerint csak minden tizenkettedik ember a tagja - nem beszélve arról, amikor egy valódi asztrológus akár két órán át kizárólag a mi (valóban) egyszeri és megismételhetetlen bolygóállásainkat és fényszögeinket bogozgatja. Hogy valaki foglalkozik velünk, az sokszor többet nyom a latban, mint maga az elemzés.

Irányzatok bűvöletében

Hiába a hagyományos asztrológia követőinek igyekezete, napjainkban egyre kevesebbeket lehet lenyűgözni a szárnyas-sarus Hermész vagy a félig ember, félig ló kentaur mitológiai alakjának emlegetésével. Az úgynevezett nyugati asztrológiától két irányban is eltávolodhat, aki ennél izgalmasabbat remél: tehet térbeli utazást a távoli India vagy Kína tradíciói felé, illetve belekóstolhat a huszadik század végének európai vívmányaiba, a pszichológiát, a színházat vagy éppen a családállítást segítségül hívó irányzatokba.

Ez utóbbiak határozott előnye, hogy feltehetően sokkal többet profitálhatunk belőle az önmegismerés terén, mint egy előző életekre építő, rendkívül szigorú indiai (védikus) elemzésből vagy a kínai rendszer számunkra hozzáférhető, végletesen leegyszerűsített formájából, mely nem kínál sokkal többet a "képzeld, Majom vagyok" élményénél.

Szívügyekben is ésszel

Az asztrológia kifejezett ellenzőitől eltekintve napjaink embere valószínűleg sokkal gyakrabban keres iránymutatást a horoszkópok világában, mint ahányszor bevallja. Nehéz lenne személyre szabott tanácsot adni arra nézve, hogy kinek melyik "csillagtolmács" interpretációja válik leginkább a hasznára. Ezt éppúgy magunknak kell eldöntenünk, mint azt, hogy a ránk zúduló ezernyi más hatásból melyiket engedjük közel magunkhoz, és melyiknek fordítunk hátat. Ne felejtsük, hogy a saját utunkat járjuk, és mi magunk tudjuk leginkább, melyik vándorbot könnyíti meg leginkább lépteinket.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag