Forradalmi módszer: két éven belül gyógyítható lehet a rák

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Amerikai tudósok szerint két éven belül más emberekből származó immunsejtekkel kezelhetik a rákos betegeket. Az egereken folytatott kísérletek biztatóak.
Zheng Cui, az észak-karolinai Wake Forest Egyetem orvostudományi karának kutatója elmondta: a rák ellen különösen ellenálló emberekből származó immunsejtek akár ötvenszer is hatékonyabbak lehetnek más emberek védekező sejtjeihez képest.
A szakember kutatásai - amelyekről a New Scientist című tudományos lap ezen a héten számolt be - során bebizonyosodott, hogy a ráknak ellenálló egerekből kinyert immunsejtek más egerek szervezetében is sikerrel veszik fel a harcot a halálos betegséggel szemben.
Megkezdték a kísérleteket embereken is
Az amerikai gyógyszerfelügyelet már engedélyezte, hogy az egyetemi kutatók huszonkét páciens szervezetébe befecskendezzék a rákkal szemben ellenálló emberek szervezetéből kinyert granulocitákat, amelyek az immunsejtek egyik osztályát képezik.
Zheng Cui nagyon bizakodóan nyilatkozott: "Ha az eljárás csak feleannyira sikeres az embereknél, mint az egereknél, akkor is legalább a rákos betegek felét meg tudjuk gyógyítani, de legalábbis többévi egészséges életet biztosíthatunk számukra".
A technológia rendelkezésre áll
A szakember hangsúlyozta: a szükséges technológia rendelkezésre áll - a plazmát is így vonják ki a vérből -, így ha a módszer az embereknél is sikeres lesz, már két éven belül sokak életét megmenthetik.
Korábbi kutatásai alatt Zheng Cui száz ember véréből nyert ki granulocitákat, amelyek nagyon eltérő képességekkel rendelkeztek a tumorsejtekkel szemben. A legerősebbek egy nap alatt a rákos sejtek 97 százalékával végeztek, míg a leggyengébbek csak a 2 százalékával.
Az immunrendszer daganatokkal szembeni képességeit a tapasztalatok szerint befolyásolja az életkor, az évszak és a stressz erőssége is.
A gyógymód története még 1999-re nyúlik vissza, amikor az észak-karolinai tudósok egy olyan hím egérre lettek figyelmesek, amely többféle rákkal szemben is tökéletesen immunis volt. A szuperegér tizenöt generációval későbbi leszármazottai közül 40 százalék örökölte a védettséget.
Tavaly Zheng Cui alaposan meglepte rákkutató kollégáit, amikor közölte, hogy az egerekben a granulociták biztosítják a rák elleni védettséget. A kutatók ugyanis addig más típusú immunsejtek stimulálásával igyekeztek nagyobb védettséget biztosítani a daganatos betegségekkel szemben.
Automatikusan lépnek akcióba
A granulocitáknak ugyanakkor nincs szükségük bátorításra, automatikusan akcióba lépnek a rákos sejtekkel szemben - igaz, ahogy az adatok mutatják, hatalmas szórás van az eredményességük között.
A transzfúziós módszert még ígéretesebbé teszi, hogy - legalábbis az egerekben - a hatékony granulociták a már kifejlődött daganatokkal szemben is aktivizálták magukat, heteken belül eltüntetve a tumort.
Az egyik vezető brit rákkutató ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a másik szervezetbe juttatott immunsejtek esetében fennáll az a veszély, hogy összetűzésbe kerülnek az új gazdatesttel.
Ezzel kapcsolatban Zheng Cui elmondta: dolgoznak a kockázat minimálisra csökkentésén.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag