Kemoterápia

A rovatot lektorálta: Mályvavirág Alapítvány

A méhnyakrák egyik leggyakoribb kezelési módja a kemoterápia, amelyről sok tévhit él a köztudatban. Mi is ez a kezelés pontosan?

Hogyha a kóros elváltozást a nőgyógyászati vizsgálat is igazolta, a tumor fejlettségének, illetve a beteg egészségi állapotának függvényében többféle kezelési mód is szóba jöhet. A daganat a 2/b stádiumig operálható, ennél előrehaladottabb állapotban sugárkezelés, illetve kemoterápia jöhet szóba.

Így hat a kemoterápia

A kemoterápia során a betegeket olyan készítménnyel kezelik, amelyek megölik a ráksejteket, vagy gátolják a szaporodásukat. De nem csak erre használják: bizonyos esetekben a daganat növekedését lassítanák, vagy a rák okozta panaszokat enyhíthetik. Ma már számos ilyen szer van forgalomban, a daganat típusa és elhelyezkedése is befolyásolja, hogy melyiket alkalmazzák – sok esetben több szert is kombinálnak, hogy még hatékonyabbá váljon a kezelés. Méhnyakrák esetén leghatékonyabbak az úgynevezett platinavegyületek (ciszplatin, karboplatin) illetve a fluorouracil.

A kemoterápia a leghatékonyabb fegyver a daganat ellen, de komoly mellékhatásokkal járhat
A kemoterápia az egyik leghatékonyabb fegyver a daganat ellen, de komoly mellékhatásokkal járhat

Bár a kemoterápia az egyik leghatékonyabb fegyverünk a daganatok ellett, a beteg szervezetét is megviseli, és számos mellékhatása lehet. Az ilyen gyógyszerek a leggyorsabban osztódó sejteket célozzák meg, ezek közé tartoznak a hajhagyma sejtjei is, ami a kezelteknél a haj kihullását eredményezheti. Emellett étvágytalanság, émelygés, hasmenés, vérszegénység és fáradtság is szerepel a leggyakoribb tünetek között.

Mit kérdezzek az orvostól?

Ahhoz, hogy a gyógyulásunkhoz vezető legjobb utat megleljük, fontos, hogy tisztában legyünk a betegségünkkel, illetve a lehetséges gyógymódokkal. Mik a legfontosabb kérdések, amikre választ kell ilyenkor találnunk? Kattintson!