Beadassam-e az oltást lánygyereknek?

A rovatot lektorálta: Mályvavirág Alapítvány

Hetedikes korában minden lánynak fölajánlják a HPV elleni védőoltást, amivel a későbbi méhnyakrákot lehet megelőzni. Bár haszna hatalmas, az interneten keringő rémhírek miatt mégis sokan elutasítják a lehetőséget. Van ennek bármi alapja?

A méhnyakrákot megelőző, magas kockázatú HPV-törzsek ellen védelmet jelentő oltást a 7. osztályos lányok térítésmentesen megkaphatják, számukra ezt a lehetőséget kötelező felajánlani. Ennek ellenére a 2017-18-as tanévben 10 ezer lány szülője – az érintettek negyede – nyilatkozott úgy, hogy nem kéri a vírus elleni védőoltást. Történt ez úgy, hogy az oltás egyrészt ebben az életkorban a leghatékonyabb (de később is érdemes beadni), másrészt idősebb korban már nem ingyenes, tehát ki is kell fizetni. Nem is keveset, drága oltóanyagról van ugyanis szó.

 

Ingyen a legújabbat

Az ingyenesen felajánlott 9 komponensű vakcina a lehető legjobb: miközben a méhnyakrákok többségéért a HPV 16-os és 18-as a felelős, az nem csak ezek ellen jelent védelmet, hanem a szintén magas kockázatú, ám kevésbé elterjedt 31-es, a 33-as, a 45-ös, a 52-es és az 58-as törzs ellen is (a régebbi oltóanyagok csak a 16-os és 18-as ellen védtek). Sőt a 9 komponensű vakcina a nagyon gyakori, szeméremtesti szemölcsöt, papillomát okozó 6-os és 11-es törzs ellen is véd (a régebbi oltóanyagok közül csak az egyik jelent ezek elleni védelmet). Magyarán az ingyenes oltással a legkiterjedtebb védelmet lehet megkapni.

 

Nem véd az óvszer sem

Sokan azért dilemmáznak az oltás beadatásán, mert azt gondolják, a HPV ellen védelmet jelent az óvszer. Ez ugyanakkor nem igaz: a gumi ugyan sok nemi betegség megelőzését segíti, de a humán papilloma vírus terjedését nem zárja ki. Így az oltást akkor is érdemes beadatni, ha garantált, hogy a fiatalok óvszerrel fognak védekezni. Sokan a vélt mellékhatások miatt utasítják el az oltóanyagot, pedig ez alaptalan: a vakcinának súlyos mellékhatása nincs, miatt maximum néhány napig fennálló karfájdalom jelentkezhet. Ennek ellenére sokan azzal riogatják a lányokat, hogy az oltóanyag fertőzést okoz, ami – egyebek mellett – már csak azért is kizárt, mert a vakcina nem is tartalmaz vírust, hanem egy mesterséges fehérje révén tanítja meg az immunrendszert a HPV elleni védekezésre.

 

Rémhírek tömkelege

Alaptalan rémhír az is, hogy az oltóanyag miatt meddőség, autizmus, bénulás, vagy éppen diabétesz alakul ki. Ugyanígy hamisak azok a hírek, amelyek szerint az oltás után lányok haltak meg: ezeket az ügyeket kivizsgálták, az eredmények pedig azt mutatták, hogy haláleseteknek semmi köze nem volt a vakcinához. Egyiküknek például a megnagyobbodott csecsemőmirigy okozta a halálát, teljesen függetlenül az oltóanyagtól. Az oltás ártalmatlanságát nem csak a klinikai vizsgálatok bizonyítják, hanem az is, hogy már világszerte több mint 100 millió adag méhnyakrák elleni vakcinát adtak be. Az ezzel kapcsolatos mellékhatások jelentése az egészségügyi szakemberek kiemelt feladata, többek között a WHO-nak is egyik fókuszterülete ennek felügyelete. Ha tehát a vakcinának komolyabb egészségügyi kockázata lenne, már nem lenne forgalomban.