A műtét az egyetlen megoldás?

A rovatot lektorálta: Mályvavirág Alapítvány

A méhnyakrák kezelésének módja és sikeressége nagyban függ mind a beteg korától és általános egészségi állapotától, mind a betegség stádiumától. Általánosságban elmondható, hogy az időben felfedezett daganatok jól gyógyíthatók, ha azonban áttétek is kialakultak, úgy többnyire már csak megtartó terápiáról lehet beszélni.

Ráchelnél 33 éves korában fedeztek fel daganatos elváltozást a méhnyakán. Mint kiderült, még éppen időben vették észre a bajt, így kétszeri konizációval el tudták távolítani az orvosok a kóros szövetet. Részletek itt.

Jól tükrözi a rendszeres szűrés fontosságát, hogy a már rákmegelőző állapotban felismert elváltozások egy nőgyógyászati kisműtéttel is hatékonyan kezelhetők, ráadásul ilyen esetekben megőrizhető a fogamzóképesség is. Minél később diagnosztizálják a kórt, rendszerint annál radikálisabb műtéti beavatkozásra van szükség: az egyik legnagyobb nőgyógyászati műtétként ismert Wertheim-műtét során már a méhet és az azt körülvevő szövetet, a petefészkeket és a petevezetékeket, a hüvely felső harmadát és a kismedencei nyirokcsomókat is eltávolítják. Operációt 2/b stádiumig szoktak javasolni, amikor azonban már a parametriumba, azaz a méhet körülvevő és rögzítő kötőszövetbe és szalagrendszerbe is beszüremkedik a rákos elváltozás, már csak ritkán, különlegesen indokolt esetben végeznek ilyen típusú beavatkozást.

A méhnyakrák elsődleges kezelési eszközei közé a műtét és a sugárterápia tartozik
A méhnyakrák elsődleges kezelési eszközei közé a műtét és a sugárterápia tartozik

A műtétek kiegészítéseként vagy bizonyos esetekben azok helyett szóba jöhet sugárterápia, illetve bár a méhnyakrák alapvetően nem tartozik a citosztatikumokra érzékeny daganatok közé, olykor szintén hasznos lehet a kemoterápia. Ezek az eljárások – gyakran együtt, kombináltan – jól szolgálhatják a betegség gyógyítását, valamint szerepet játszanak a palliatív, tehát a csupán a tünetek enyhítésére szolgáló kezelésben is. Ugyancsak az élettartam meghosszabbítását és a jobb életminőséget segíthetik elő a biológiai terápiák, amelyek tehát nem műthető, előrehaladott, kiújuló vagy áttétes méhnyakrák esetén jöhetnek szóba.

Összességében elmondható, hogy a méhnyakrák kezelésének elsődleges eszközei a műtét és a sugárterápia. Hogy ezeket önállóan vagy kombináltan alkalmazzák-e, egyedi elbírálás kérdése.