Mit tegyek, hogy ne legyek beteg?

A rovatot lektorálta: Mályvavirág Alapítvány

A HPV-fertőzés és a méhnyakrák alapvetően kétféle módon előzhető meg: felelős szexuális élettel, illetve a vírus elleni oltással. Az óvintézkedésekkel minimálisra csökkenthető a betegség kialakulásának esélye.

A HPV-fertőzés, és vele együtt a méhnyakrák megelőzésének alapvetően két módja van: egyrészt a mechanikus védelmet adó gumióvszer használata, illetve a monogám párkapcsolat, másrészt a magas kockázatú HPV törzsek ellen védelmet jelentő oltás beadatása. Utóbbit mindenképp ki kell emelni, mert teljes védelmet az óvszer sem ad a fertőzés ellen. A monogám párkapcsolat azért előny, mert igazán nagy kockázatnak azok vannak kitéve, akiknek több partnerük van, illetve gyakorta cserélgetik azokat.

A HPV ellen teljes védelmet az oltás sem jelent
A HPV ellen teljes védelmet az oltás sem jelent

A HPV ellen teljes védelmet az oltás sem jelent: az ugyan vakcinától függően kivédi a méhnyakrákos megbetegedések több mint 80-90 százalékát okozó vírustörzsek fertőzését, de léteznek olyan ritkább magas kockázatú vírustípusok is, amelyekkel szemben a szervezet még az oltás ellenére is védtelen.

Milyen szakorvoshoz forduljunk? Részletek!

Az oltás és a megfelelő védekezés mellett kulcskérdés a szűrés is, amely a méhnyakrákot megelőző állapot is ki tudja mutatni. Ez akkor is fontos, ha valaki oltva van a vírus ellen, illetve felelős szexuális életet él, ugyanis, bár jóval kisebb arányban, de a méhnyakrák hátterében egyéb okok is meghúzódhatnak. Ahhoz, hogy daganat biztosan ne alakuljon ki, legalább háromévente, de inkább évente el kell menni a nőgyógyászati szűrésre is, sőt ha valakinél már azonosítottak magas kockázatú HPV-fertőzést, akkor annak legalább félévente érdemes méhnyakszűrést végeztetnie. Így a betegség kialakulása nagy eséllyel megelőzhető, az esetleges rákmegelőző állapot kezelése pedig időben megkezdhető.