Védőoltás fertőzöttség után

A rovatot lektorálta: Mályvavirág Alapítvány

A HPV elleni védőoltásról fontos tudni, hogy nem a betegség kialakulását akadályozza meg, hanem azt, hogy a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzés bejusson a szervezetbe és megbetegítse azt.

Mikor oltassunk HPV ellen?

Aki be van oltva HPV ellen, annál jó eséllyel sem a rákmegelőző állapot, sem pedig a méhnyakrák nem alakul ki. Az oltás azonban arra nem alkalmas, hogy megszüntesse a már meglévő HPV-fertőzést. Vagyis kezelési módnak nem jó, de egy újabb fertőzéstől nagy eséllyel megvédhet. Az injekció tehát a prevenció része, vagyis nem képes minden magas kockázatú vírustörzset távol tartani az emberi szervezettől.

A méhnyakrák elleni védőoltás a szexuális élet megkezdése előtt állók esetében véd a leghatékonyabban, HPV HPV elleni védőoltás méhnyakrák HPV-vakcina
A HPV-oltás a szexuális élet megkezdése előtt állók esetében véd a leghatékonyabban

A HPV elleni védőoltás a szexuális élet megkezdése előtt álló lányok esetén véd a legnagyobb biztonsággal, de a felnőtt nők körében végzett vizsgálatok is meggyőző eredményeket mutatnak. Mivel ez alapvetően egy megelőző oltás, fontos, hogy olyanok kapják meg, akik HPV-naivak, mert úgy jön létre a hatásos immunválasz. Érdemes azonban megfontolni az oltást a fiatal felnőtt, vagy érett korban levő hölgyeknek is. A felnőtt nők oltása leginkább azzal indokolható, hogy a HPV fertőzések nagy része átmeneti, a vírussal viszont többször is megfertőződhetünk.

Mi a teendő HPV-fertőzöttség után?

Sajnos a már kialakult HPV-fertőzés kezelésére egyelőre az orvostudomány nem rendelkezik hatásos gyógyszerrel, ugyanakkor a szervezet saját immunrendszere jó eséllyel el tudja pusztítani a vírusokat. Különösen a fiatal, jó immunrendszerű szervezet képes arra, hogy akár egy év alatt eliminálja a fertőzést, a páciens pedig HPV-negatívvá váljon. Százszázalékos védelem azonban nem létezik, erről még a beoltottak esetében sem lehet beszélni. Többféle vakcina is elérhető, de olyan egyelőre nincs, amelyik mindegyik vírustörzs ellen védelmet nyújt.