Sugárterápia

A rovatot lektorálta: Mályvavirág Alapítvány

Sugárkezelés során a daganatot nagy energiájú, célzott sugárzásnak vetik alá. Méhnyakrák esetén szinte minden esetben kiegészíti a kemoterápia is.

A sugárterápia leghatékonyabban akkor alkalmazható, hogyha a daganat még egy jól behatárolt és körülírható helyen jelent csak meg. Általában más kezelésekkel (például kemoterápia, biológiai terápia) kombinálva alkalmazzák, a műtét alternatívájaként jórészt olyankor jöhet szóba, ha a daganat kimetszése helyreállíthatatlan károkat okozna a szervezet, vagy egy-egy szerv működésében.

Sugárkezeléskor a daganatot nagy energiájú, célzott sugárzásnak teszik ki
Sugárkezeléskor a daganatot nagy energiájú, célzott sugárzásnak teszik ki

A sugárterápia ilyenkor alkalmazható

A sugárkezelés során a beteg érintett testtáját a lehető legcélzottabban nagy energiájú, ionizáló sugárzásnak teszik ki. Méhnyakrák esetén a besugárzás végezhető külső sugárforrásból, például az úgynevezett kobaltágyúval. A kobalt egyik radioaktív izotópjával működő szerkezet egy számítógéphez kötve határozza meg, hogy a test melyik részét kell kitenni a sugárzásnak. Létezik egy másik módszer is, melynek során a méhbe, hüvelybe helyezett radioaktív kapszulák segítségével érik el a kívánt hatást. A műtét előtt végzett sugárkezeléssel csökkenteni lehet a daganat kiterjedését, és megelőzhető a tumorsejtek szétszóródását is.

Ma már a legtöbb méhnyaki daganat esetén a sugár- illetve kemoterápiát együtt használják, amit radiokemoterápiának hívnak. Tanulmányok is igazolták, hogy a két kezelési fajta kombinációja növeli az ötéves túlélés esélyét, míg a méhnyaki daganatok kiújulásának a veszélye is lecsökken.

Biológiai terápia

A biológiai terápiával célzott támadást intézhetünk a daganatsejtek ellen. Hogyan alkalmazhatóak, és kik vehetik igénybe ezeket a készítményeket? Kattintson!