Biológiai terápia

A rovatot lektorálta: Mályvavirág Alapítvány

A biológiai terápiával célzott támadást intézhetünk a daganatsejtek ellen. Hogyan alkalmazhatóak, és kik vehetik igénybe ezeket a készítményeket?

Méhnyakrák esetén az onkológusok rendszerint akkor rendelnek el biológiai terápiát, amikor a daganat már előrehaladott stádiumban van, így nem műthető, esetleg áttéteket is képzett már. A biológiai terápiák a daganatos sejteket valamely jellemző tulajdonságuk, vagy a megszokottól eltérő működésük alapján ismerik fel és támadják, így hatásuk sokkal célzottabb, mint a kemoterápiáké. Általános szabály nincs a kezelésükre, a készítmény típusát és dózisát a daganat fejlettsége és a beteg állapota alapján méri fel az orvos. Általában a kemoterápiás kezeléssel kombinálva használják a legjobb hatás eléréséért.

Az új készítmények éveket adhatnak a betegeknek
Az új készítmények éveket adhatnak a betegeknek

Mik a biológiai gyógyszerek?

A biológiai gyógyszerek a kémiai úton előállított szereknél sokkal nagyobb méretű molekulák, és nagy előnyük, hogy a betegség általános, uniformizált kezelési módja helyett az azt kiváltó mechanizmusra hatnak. Napról napra törzskönyveznek új készítményeket, amelyek az előrehaladott stádiumban is segíthetik a gyógyulást, vagy lassíthatják a betegség kórlefolyását, így hónapokat, sőt éveket nyerhet a kezelt személy.

A biológiai terápiák jelentős részéhez egyedi méltányossági alapon lehet hozzájutni, mégpedig úgy, hogy a kezelőorvos megigényli azt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. Amennyiben a méltányosságot elfogadja az intézmény, a kezelés önmagában, illetve más kezelési módokkal (kemoterápia, sebészeti beavatkozás) kombinálva vehető igénybe. A terápiás lehetőségekről bővebben a kezelőorvosunk adhat tájékoztatást!

A dietetikus tanácsai

A megfelelő étkezés a kemoterápiás kezelés bizonyos mellékhatásait is enyhítheti. Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtunk!