Elhízás (Hogyan befolyásolhatja a magas vérnyomás kialakulását)

Minél magasabb a testtömeg-index, annál valószínűbb a hipertónia kialakulása is. De mi a kapcsolat a vérnyomás és a testsúly között?

Az elhízás a fejlett országokban az egyik elsőszámú egészségügyi problémát jelenti, ez Magyarországon sincs másképp: a 6-8 éves gyermekek több mint 20 százaléka – a fiúk 20,5 és a lányok 21,9 százaléka – túlsúlyos vagy elhízott, és a magyar felnőtteknek is több mint az ötöde küzd súlyproblémákkal. Ez nem pusztán esztétikai problémát jelent, hiszen a túlsúly már gyermekkorban is krónikus betegségek tucatjainak növeli a kockázatát. A súlyunk többek között a vérnyomásunkra is kihatással van.

Az alma típusú elhízás veszélyei

A túlsúly mint probléma ritkán jár egyedül. Aki nem mozog és stresszes életmódot él, nagy valószínűséggel társbetegségekkel is szembenéz. Ha pedig beindul a körhinta, meglehetősen nehéz kiszállni. Kattintson a részletekért!

Az elhízás hatása a vérnyomásra

Egyes kutatások szerint a hipertónia előfordulása hatszor gyakoribb az elhízottak körében. Mivel a megnövekedett zsírállománynak is szüksége van a vér által szállított tápanyagokra, a testsúly növekedésével a szívnek is egyre erőteljesebb munkát kell végeznie a megfelelő keringés fenntartásáért. Emiatt viszont az érfalakra is nagyobb nyomás hárul. Az elhízás a vesék működését is károsítja, ez pedig ronthatja a só- (pontosabban a nátrium) és vízkiválasztó képességet, növelve ezzel a vértérfogatot és a vérnyomást.

Minél magasabb a testtömeg-index, annál valószínűbb a hipertónia kialakulása
Minél magasabb a testtömeg-index, annál valószínűbb a hipertónia kialakulása

Majdnem minden tizedik hipertóniás esetet a nem megfelelő veseműködés váltja ki, ami mögött nem csak elhízás, de sok más betegség is állhat. A legnagyobb veszélyt az “alma típusú” elhízás jelenti, a törzsre és hasra rakódó túlsúly ugyanis nagyobb nyomás alá helyezi a veséket, és az imént leírt folyamatot erősíti.