Jelölt profilja

Rákosi Dóra

  • Település: Fót
  • Munkahely: Levendula Gyógyközpont, Fót
  • Foglalkozás: gyógytornász, IBCLC

Rákosi Dóra négyszeres császáros édesanyaként, gyógytornászként, a szülés utáni regeneráció elkötelezett híveként állt a Császárvonal névre keresztelt, komplex, császármetszéssel szült/szülő édesanyákat támogató, informáló projekt élére, terelgeti a csatlakozók gyógyulását, regenerációját legjobb tudása szerint.

A Császárvonal projekt ötlete 2017 őszén született meg. A készítők, két császáros édesanya, Rákosi Dóra (gyógytornász, IBCLC) és Kiss Verus (újságíró) azt tapasztalták, hogy bár egekbe szökik a műtétes szülésbefejezések aránya, a császár egy sok tévhittel övezett beavatkozás, és a nagy hasi műtét ellenére a közbeszéd mégsem nevezi sokszor szülésnek, mi több, könnyebb útnak titulálja. Kevés a valós információ róla előtte, kevés a támogatás utána. Ezért fogalmazódott meg bennük, hogy ez ellen tenni szeretnének - de úgy, hogy közben mégsem a császár mellett korteskednek, hanem valós információt adnak át erről az érintetteknek. Ekkor született meg egy informatív mobilapplikáció ötlete. Emellé világossá vált, hogy elengedhetetlen egy Facebookos szakértői csoport létrehozása is a témában.
A Császárvonal-csapat azért dolgozik, hogy az édesanyák ne maradjanak valós, hiteles információ és segítség nélkül sem a szülés előtt, sem a kórházban, sem pedig a gyermekágyi időszak során. A cél, hogy minél többekhez eljussanak a beavatkozással kapcsolatos egészségügyi információk, hogy essen szó a valós és a vitatható császárindokokról, a beavatkozás lelki oldaláról, a hosszú távú következményekről, a regenerálódást segítő lehetőségekről és a túlmisztifikált VBAC-ről is. Az applikáció fejlesztése során számtalan szakértő (aki maga is császáros édesanya) állt a készítők mellé, az aneszteziológustól a pszichológusig. A projekt szakmai fővédnöke dr. Prosszer Mária, szülész-nőgyógyász.
A CsászárvonalApp Androidos készülékekre elérhető (készül iOS-re is), a 100 oldalnyi, ingyenes tartalom mellé pedig egy majd\' 90 perces, hiánypótló videós csomag is került, egy nagyon is létező, ám meg nem oldott problémára: felmérésünk szerint a császáros édesanyák több, mint 80 %-ához nem jut gyógytornász a műtét után, a későbbi regenerálódáshoz szükséges információkat (sebkímélő mozgás, regeneráló és légzőtornák, hegmasszázs) az érintettek pedig szinte sehol nem kapják meg az egészségügyi rendszerben.

Lezárult a szavazás Vissza a lista oldalra