Jelölt profilja

Ackermann-né Schöffler Mária

  • Település: 1068 Budapest, VI. kerület
  • Munkahely: Belvárosi Orvosi Centrum
  • Foglalkozás: vezető asszisztens

HIV fertőzöttek folyamatos gondozása 2006. óta

A HIV fertőzöttek illetve az AIDS betegek ellátása komoly kihívás az őket gondozó szakembereknek, ami különleges hivatástudatot és elköteleződést kíván.
A HIV fertőzéshez kapcsolódó stigmatizáció ugyanis - függetlenül attól, hogy a modern gyógyszerekkel a vírus jól kordában tartható és a páciens életminősége ma már nem különbözik a több emberétől - súlyos lelki terheket ró a HIV vírust hordozókra. Egy gyógyíthatatlan, ráadásul fertőző betegség diagnózisával szembesülni megsemmisítő csapás, amit az érintettek többsége nagyon nehezen képes feldolgozni. Sokan ekkor ismerik fel hirtelen, hogy nincs kivel megosztaniuk ezt a borzasztó tényt, nincs kitől megkérdezni, hogyan tovább. Ezekben a pillanatokban kiemelkedően fontos egy olyan szakember segítsége, aki mélyen együtt érző, lényegében bármikor elérhető, és tudása, tapasztalatai alapján nemcsak lelki támaszt, hanem hathatós és gyakorlatias segítséget is tud nyújtani a rászorulóknak.
Ackermann Mária (Marcsi), aki nemi beteg gondozónőként kiemelkedő empátiával és áldozatkészséggel fordul a HIV fertőzöttek felé, igen sok beteget segített és segít át folyamatosan ezeken a kríziseken. A gondozottak bármikor hívhatják telefonon, mindig meghallgatja őket, akár hétvégén vagy este is. Megbeszéli velük a problémáikat, és ellátja őket tanáccsal. Ismeri személyes gondjaikat, megosztják vele magánéletük örömét és bánatát. Többször előfordul, hogy a vállán sírják ki magukat. Óriási örömet okoz neki, ha az Ő közreműködésének köszönhetően oldódnak meg a dolgok.
Hogy tudását és tapasztalatait megoszthassa, rendszeresen előadásokat tartott kongresszusokon és továbbképzéseken a nemi betegek illetve a HIV fertőzöttek gondozásáról. Munkáját elismerve magyar nyelven megjelent közleményekben, valamint előadásokban társszerzőként is szerepel. 2006. óta a Magyar STI Társaság titkárság vezetője. Munkája elismeréseként 2011-ben Semmelweis nap alkalmából Miniszteri dicséretben részesült.

Lezárult a szavazás Vissza a lista oldalra