Orvos nővért és orvoslátógatt ábrázóló kép

Jelölt profilja

Placeholder

Néprajzi Múzeum - Bethesda meseprojekt

A Néprajzi Múzeum a Bethesda Gyermekkórházzal való együttműködése keretében különleges Mesetárat hozott létre. A terápiás célú mesehallgatás fontos eszköz a gyógyításban – a múzeum munkatársai által felmondott mesék mellett bátorító üzeneteiket és a múzeum műtárgyait, archív felvételeit is meg lehet ismerni egy mobilapplikáció segítségével.

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként arra törekszik, hogy intézményi környezetével is élő kapcsolatokat építsen: az együtt gondolkodás, a közös felfedezések, az alkotás még közelebb vonja a közönséget a gyűjteményekben őrzött műtárgyakhoz, azok személyes történeteihez.

Ennek a gondolatnak a jegyében született meg a Néprajzi Múzeum és Bethesda Gyermekkórház együttműködése. A kórházban tartott múzeumpedagógia foglalkozásokat követően idén nyáron egy olyan applikációs felületet hoztak létre a beteg gyerekek számára, amelyen múzeumi munkatársak (többek közt muzeológus, könyvtáros, múzeumpedagógus, fotós) osztanak meg meséket és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyakat vagy archív felvételeket a hallgatósággal. A mesékben, a tanulságos és izgalmas történetekben évszázadok óta őrzött bölcsességek, erőt adó gondolatok vannak jelen, ezek tudatos használata a gyógyítás fontos eszközévé vált a terápiás módszerek sorában. A gyakran ágyhoz kötött, várakozó, vagy csak pár percet mesehallgatással szívesen kitöltő gyermekeknek szólnak a magyar és más kultúrákból válogatott mesék – a népmeséktől a mai, modern darabokig. A feltöltött felvételek száma folyamatosan nő. A szakemberek azt remélik, hogy hamarosan a gyerekek saját történetei is megjelenhetnek az online felületen, és általuk létrehozott kamaratárlatok bukkanhatnak fel a Gyermekkórház épületeiben.

A mesék, történetek a lábadozó gyermekek mellett bárki számára elérhetők a Guide Now applikációból.

Lezárult a szavazás Vissza a lista oldalra