+11° - +28°
Nincs front

Kalorimetria

Egyéb megnevezés:
Kalorikus ingerlés

 Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégész

 

 Dr. Kökény Zoltán

 

Célja

A kalorimetria az egyensúlyszerv (labirintus) vizsgálatára szolgál. Szédüléssel járó kórképek esetén annak eldöntésére alkalmas, hogy a panaszokat a belső fülben lévő egyensúlyszervhez vezető ideg károsodása okozza-e.

Leírás

A vizsgálat során mindkét belső fülben lévő egyensúlyszervet vizsgálják. A hallójáratba meleg, illetve hideg vizet juttatnak, ami a labirintusszervben lévő folyadékot felmelegíti, illetve lehűti, ezzel előidézi annak áramlását. A folyadék labirintusszervben történő áramlása olyan ingerületet vált ki, mintha a test mozogna. Ennek következtében a szemgolyók reflexesen elmozdulnak, hasonlóan ahhoz, mint amikor járművön utazva az elsuhanó tájat próbálják követni. Ez a szemteke-rezgés, a nisztagmus. A vizsgálat során ezt az akaratunktól független szemmozgást értékelik. A vizsgálat alatt a páciens a fejét mintegy 60°-kal hátrahajtva ül, vagy fejét körülbelül 30°-kal megemelve hanyatt fekszik. Ezekben a testhelyzetekben a labirintusszerv vízszintes ívjárata függőleges helyzetbe kerül. Fülébe hideg (30 °C-os) vagy meleg vizet (44 °C-os) fecskendeznek. Bizonyos esetekben szükség lehet a jeges vízzel történő ingerlésre is. A hideg- és melegvízzel történő ingerlés ellentétes irányú nisztagmust vált ki. A vizsgálat során a szemek köré ragasztott elektródákkal regisztrálják és számítógéppel kiértékelik a jelentkező szemteke-rezgést. Mindkét fül esetén nézik a hideg- és melegingerre adott választ, a két oldal közti, valamint a hideg- és a melegingerre adott válasz közti különbséget. Amennyiben a beteg dobhártyája sérült, lyukas, úgy a középfülgyulladás elkerülése végett víz helyett hideg-, ill. meleg levegővel végzik a vizsgálatot.

Előkészítés

A vizsgálat előtt a beteg ne fogyasszon túl sok és túl nehéz ételt, mert szédülhet, hányingere lehet. A nyugtatók, altatók, bizonyos allergiaellenes szerek szedése, de az alkohol, kávé fogyasztása, sőt, a cigaretta is kerülendő a vizsgálat előtt, mert befolyásolhatja az eredményt.

Figyelem!

Szédüléssel járó betegségekben a szédüléses rohamok alatt a vizsgálatot nem végzik el, mert a páciens állapota rosszabbodhat.

Jó, ha tudja

Az eredménytől függően további tesztek, vizsgálatok elvégzésére lehet szükség.

Veszélye

Korábban sérült, lyukas dobhártya a víz nyomásától átszakadhat, és középfülgyulladás alakulhat ki, bár a sérülés veszélye csekély, ilyenkor ugyanis levegővel végzik a vizsgálatot.

Fájdalom

Nem fájdalmas vizsgálat. A hideg, különösen a jeges vízzel végzett ingerlés kellemetlen lehet. Szédülés, hányinger léphet fel a vizsgálat közben.

Lelet

Normális esetben a hideg- és a melegingerlésre is nisztagmus lép fel, és a szemteke-rezgés mindkét oldalon egyforma. Ha nem alakul ki nisztagmus, vagy különbség észlelhető a két oldal között, akkor a belső fülben lévő, az egyensúly fenntartásáért felelős ideg károsodása valószínűsíthető. Ha a jeges víz sem vált ki szemteke-rezgést, az idegkárosodás vélhetően végleges.

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag