+10° - +25°
Nincs front

Sokan tagadják a klímaváltozást

A klímaváltozás tagadói nagyobb figyelmet kaptak az elmúlt években a médiában, mint a klímakutatók. Ez azonban összezavarja a közvéleményt és lassítja a hatékony fellépést a globális felmelegedés ellen - állítják a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Több mint 100 ezer cikket elemeztek az amerikai kutatók legfrissebb tanulmányukban. A vizsgált anyagok a sajtóban vagy az interneten jelentek meg 2000 és 2016 között. A szakértők klimatológusok nyilatkozatai, egyetemi tanulmányok idézeteit, valamint üzletemberek és politikusok kijelentéseit keresték. Azt találták, hogy a globális felmelegedést kétségbe vonók sokkal több figyelmet kaptak a vizsgált években, mint a tudósok.

globális felmelegedés, klímaváltozás, klímakutatók, klímaszkeptikusok, klímaváltozás tagadása
Sokan a tények ellenére is homokba dugják a fejüket. Fotó: 123rf

"Azt fedeztük fel, hogy a klímaváltozás tagadói 49 százalékkal jobban jelen vannak a médiában, mint maga a klímaváltozás" - közölte az Alexander Petersen által vezetett kutatócsoport. A kutatók meglepetésére még a mérvadó angol nyelvű napilapok - például a The New York Times, a Wall Street Journal és a The Guardian - is gyakrabban idézik a klímaszkeptikusokat.

Veszélyes aránytalanság

Mi az a klímaszorongás? A válaszért kattintson ide!

Klímakutatók egyetértenek abban, hogy a globális felmelegedés - amit elsősorban a fosszilis üzemanyagok égetése okoz -  óriási veszélyt jelent a földi életre. Az iparosodás kezdete óta bekövetkezett 1 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés a tengerszint emelkedését és szélsőséges időjárást eredményezett. A Föld azonban jó úton van afelé, hogy a század végére újabb 3 Celsius-fokkal legyen melegebb az átlaghőmérséklet.

A klímaváltozás tagadói sikeresen hallatnak erős hangokat a politikában és a tudományos közösségben. Ez az aránytalanság a médiajelenlétet illetően hamis színben tünteti fel a tudományos szakemberek nézeteit, aláássa a klímakutatók hitelességét - jegyezték meg a kutatók.


Azóta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) klímakutatói múlt év októberében közzétették jelentésüket a globális felmelegedés felgyorsulásáról, a közvélemény egyre nagyobb mértékben figyel a klímaváltozással kapcsolatos problémákra. Egyes nyugati kormányok például ennek hatására tűzték ki célul, hogy 2050-re szénsemlegessé teszik hazájukat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag