+10° - +25°
Nincs front

Az okostelefon így hat a gyerekekre

Egy nemzetközi kutatás szerint az iskoláskorú gyerekek egészségére és tanulási hatékonyságára is negatívan hat a mobiltelefonok használata. Ezért a moszkvai közoktatási minisztérium a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozását javasolja a tanév kezdetétől.

"Az iskolások mobiltelefon-használatának nemzetközi elemzése kimutatta, hogy az eszközök hosszú távú használata pszichikai károsodást, hiperaktivitást, ingerültséget és alvászavart okozhat, valamint a szellemi munkaképesség csökkenéséhez, a memória és a figyelem gyengüléséhez vezethet" - olvasható a minisztérium javaslatában.

okostelefon, okoseszközök, mobiltelefon, telefonhasználat, iskoláskorú gyerek, diákok, tanulók
A tanulók többsége nemcsak szünetben, hanem órák alatt is a telefonját nyomkodja. Fotó: 123rf

Egy közvélemény-kutatás részvevőinek többsége - a tanulók 61, a szülők 89 és a pedagógusok 90 százaléka - támogatta a mobiltelefonok óra közben való használatának korlátozását. A megkérdezett iskolások többsége elismerte, hogy a telefon eltereli a figyelmüket a tanulásról. A legtöbb diák a mobilkészülékek egészségkárosító hatásaival is egyetértett.

Küzdelem a telefonfüggőség ellen

Az emberek többsége úgy gondolja, nem tölt túl sok időt a mobilja nyomkodásával. Ám ha letöltjük a telefonhasználati szokásainkat mérő alkalmazások bármelyikét, és megnézzük az eredményeket, a számok elég kijózanítóan hathatnak ránk. Tippjeink segítenek csökkenteni a telefonozással töltött időt!

A módszertani útmutatás szerint a tanárokat, a szülőket és a tanulókat egyaránt fel kell világosítani a mobiltelefonok egészségre és a tanulási folyamatra gyakorolt hatásáról, valamint a készülékek használatának kultúrájáról. Az tárca előíratná, hogy a készülékeket az iskolában kapcsolják néma üzemmódba, és ha a tanintézményben van erre lehetőség, jelöljenek ki külön helyeket az őrzésükre.

A minisztérium álláspontja szerint a legjobb az lenne, ha a tanulók a szünetet beszélgetéssel és aktív pihenéssel töltenék, és ha ebben az időszakban a telefont csakis az alapfunkciókra, vagyis a hívásra és az üzenetküldésre engednék meg felhasználni. A korlátozás bevezetését követően a fogyasztóvédelem egy éven át figyelemmel kíséri az iskolások egészségi állapotát, az közoktatási szaktestületek pedig az intézkedés tanulási hatékonyságra gyakorolt hatását vizsgálja majd.


Azon a gyerekek esetében, akiknek egészségi állapota indokolttá teszi a mobiltelefon használatát, a tárca nem kívánja korlátozni a hozzáférést.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag