Törődjünk szívünkkel (x)

A mai felgyorsult tempójú világban mindenki rohan, rengeteg stressz, izgalom ér bennünket nap mint nap. Ez pedig sok esetben egészségünk rovására mehet, mivel nem tudunk kellő figyelmet fordítani az étkezésre, a testmozgásra és szervezetünk jelzéseire. A stresszes életmód egyik legnagyobb elszenvedője pedig a szívünk lehet, így fokozottan kell rá gondot fordítanunk.

Sokat tehetünk egészségünkért, amennyiben rendszeresen mozgunk, kerüljük a stresszt, rendszeresen eljárunk szűrővizsgálatokra, legalább napi 1,5-2 liter folyadékot fogyasztunk, valamint egészségesen és változatosan étkezünk. Utóbbinak különösen nagy szerepe lehet számos olyan krónikus megbetegedések megelőzésében, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy az agyvérzés1.


A kiegyensúlyozott, egészséges étrend szerves részét képezik a zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek,
a fehér húsok, valamint a halak. Az utóbbiak, különösen a zsíros húsú tengeri halak omega-3 zsírsavakban bővelkednek. Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, fontos szerepet játszanak a sejtműködésben és a szervezetben zajló élettani folyamatokban. Képviselőik, mint például az EPA és DHA bizonyítottan hozzájárulnak a szív egészséges működéséhez*, valamint a normál látás-és agyműködés fenntartásához.**

Az omega-3 zsírsavakat szervezetünk magától azonban nem képes elégséges mennyiségben előállítani, ezért fontos, hogy megfelelő táplálkozással biztosítsuk bevitelüket.

Az omega-3 zsírsavak legfőbb forrásai a zsíros húsú hidegtengeri halak, a lenmag és diófélék, illetve az algák. Az Európai Kardiológus Társaság például heti kétszeri halfogyasztást ajánl (melyből az egyik olajos húsú) beépíteni étrendünkbe, pótolván ezzel a szükséges omega-3 mennyiséget, mellyel csökkenthetjük a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának kockázatát2. Ez nagyjából heti 300 gramm, azaz évente több mint 15 kg/fő hal elfogyasztását jelenti. Ehhez képest hazánkban ez az érték átlagosan csak az évi 4,5 kg/főt éri el3, hiszen a legtöbben a mai napig ünnepi ételnek tekintjük a halat, és sok családban csak karácsonykor kerül terítékre.

Az omega-3 bevitel fokozására étkezéseink hasznos kiegészítői lehetnek a jó minőségű omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők. A legismertebb képviselőik a halolajat tartalmazó kapszulák, melyeket azonban kellemetlen halas utóízük miatt vannak, akik nem kedvelnek.

Az omega-3 étrend-kiegészítők innovatív formái a krill olajat tartalmazó készítmények. De mi is az a krill? A krill egy apró rákfajta, mely az Antarktisz kristálytiszta vizeiben él, és innen veszi magához a táplálékául szolgáló, magas antioxidáns tartalmú növényi planktonokat. A krill olaj kapszulák kicsik, könnyen lenyelhetőek, természetes antioxidáns (astaxanthin) tartalmuknak köszönhetően nem tartalmaznak hozzáadott tartósítószert. Gyorsan és hatékonyan felszívódnak továbbá nincs halas szaguk vagy utóízük, így a nap bármely szakaszában bevehetőek.

További információ: http://www.schiffmegared.hu/

1. OECD (2013), Health at a Glance 2013: OECD Indicators, OECD Publishing
2. European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012) http://www.escardio.org/guidelines-surveys/esc-guidelines/GuidelinesDocuments/guidelines-CVD-prevention.pdf [Accessed April 16, 2014]
3. http://www.nak.hu/hu/kamara/kamarai-hirek/2562-haltermelok-es-halaszati-vizterulet-hasznositok-szovetsegevel
A kedvező hatás napi 250 mg EPA és DHA*, illetve napi 250 mg DHA bevitelével érhető el.**

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik betegség hiánytünete a beriberi?

Tippek

A B-vitaminok a szénhidrátot, a zsírt és a fehérjét hasznos energiává alakítják át. Mivel vízben oldódnak, folyamatosan pótolni kell őket!